Cercar en aquest blog

10/23/2016

L'Ebre, convidat d'honor al festival nàutic d'Orléans

Nadège Pavec i Jeff Wagner, representants del Festival de Loire, la fira de vaixells tradicionals més important d'Europa, que se celebra biennalment a la ciutat d'Orléans, han visitat aquest matí les instal·lacions del Club Nàutic de Móra d'Ebre. La visita ha estat motivada arran de la designació de la zona de l'Ebre com a regió convidada d'honor del Festival de Loire de l'any 2017.

Durant l'estada, els representants de la fira nàutica han visitat les instal·lacions del club i han conegut les muletes, embarcació tradicional de la comarca de la Ribera d'Ebre. A banda dels vaixells, els representants francesos també han mostrat molt d'interès per conèixer tots els aspectes patrimonials que perviuen al voltant d'aquestes embarcacions, com ara la Festa del Riu de Móra d'Ebre, les regates de muletes, el concurs de sirgadors, la vestimenta, les arts de pesca, les tipologies de vela, etc.

El Festival de Loira se celebra des de l'any 2003 un cop cada dos anys. Des de l'any 2007 cada edició compta amb una regió europea convidada, que exposa les seues embarcacions tradicionals i la seua cultura fluvial. Fins ara han estat convidats a participar al certamen Portugal, els Països Baixos, Itàlia i Polònia.

Els representants del festival francès han presentat el seu projecte als responsables de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial, del Club Nàutic i dels propietaris de muletes de Móra d'Ebre, i a representants de l'Ajuntament de la localitat i del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre. Un cop efectuada la visita a les instal·lacions del Club Nàutic, els presents han celebrat una reunió de treball a l'Ajuntament de Móra d'Ebre per fer un intercanvi d'informació. Anteriorment, Pavec i Wagner, acompanyats dels representants de la Federació Catalana, havien visitat la població de Deltebre, on també van conèixer les tradicions fluvials del delta.

El certamen aplega unes 650.000 persones de públic al llarg de quatre dies. Congrega 230 vaixells tradicionals de tipologia diversa i uns 700 mariners. La pròxima edició d'aquest festival se celebrarà del 20 al 24 de setembre de 2017.