Cercar en aquest blog

10/13/2016

Endesa realitzarà demà divendres la crescuda extraordinària de l'Ebre a Flix amb finalitats ambientals



Endesa realitzarà demà divendres 14 d'octubre el desembassament extraordinari de tardor al riu Ebre, al seu pas pel terme municipal de Flix, a Ribera d'Ebre, amb finalitats ambientals. Concretament, les actuacions de la Companyia des de la central hidràulica de Flix duraran nou hores, des de les 8 del matí fins a les 7 de la tarda.

Els treballs per arrossegar els macròfits o plantes aquàtiques que s'acumulen al tram final del riu implicaran la coordinació de tres centrals de la Companyia, on es deixarà anar el volum necessari d'aigua des de Mequinensa i Riba-roja, per ordre de descens, perquè Flix –l'última de les centrals– pugui deixar anar l'aigua suficient per les comportes de la presa –en lloc de per les turbines, com és habitual– per garantir el manteniment mediambiental del meandre.

 

A més, aquest cop, tal i com es va fer a la passada primavera, l'esquema de l'operació provocarà 3 puntes de 1.200 m3/s en comptes d'una, com es venia realitzant anteriorment en altres crescudes. Aquesta novetat respon als estudis de la Universitat Politècnica de Catalunya juntament amb Endesa per a que aquestes crescudes produeixin una major arrencada de macròfits.  

 

La sortida d'aigua des de la central, acordada amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, anirà variant segons l'hora del dia. Així, s'iniciarà amb només 150 m3/s i anirà creixent fins als 1.200 m3/s a 2/4 de 8 del matí, amb les altres dues puntes de 1.200 m3/s a les 12 i 10 minuts del migdia i a les 16:10 de la tarda. A partir de les 18:00 s'anirà reduint progressivament fins al final de l'actuació a partir de les 19:00 de la tarda.

 

Aquesta iniciativa per sanejar el riu es realitza de forma habitual dos cops l'any (a la primavera i a la tardor) i és en l'actualitat necessària per controlar la proliferació d'aquestes plantes aquàtiques que ocupen estacionalment el Baix Ebre.