Cercar en aquest blog

7/07/2016

Terres de l’Ebre presenta el programa “Activa’t per la salut mental” per millorar l’atenció a les persones amb problemes de salut mental greu i les seves famílies

Avui s'ha presentat a Amposta el projecte Activa't per la salut mental, un projecte de base comunitària per millorar l'atenció a les persones amb problemes de salut mental i els seus familiars. Es tracta d'un projecte pilot, de tres anys de durada, que es desenvolupa a tretze municipis de Catalunya, entre ells, Amposta i Tortosa, a través de l'Associació de Familiars de Malalts Mentals de les Terres de l'Ebre i la Fundació Pere Mata Terres de l'Ebre, i amb el suport de l'Ajuntament d'Amposta, l'Ajuntament de Tortosa i la Diputació de Tarragona.

A la presentació, celebrada al Museu de les Terres de l'Ebre, hi han participat els Serveis Territorials de Salut a Terres de l'Ebre, l'Associació de Familiars de Malalts Mentals de les Terres de l'Ebre, la Diputació de Tarragona, l'Ajuntament d'Amposta, l'Ajuntament de Tortosa, la Fundació Pere Mata Terres de l'Ebre la Federació Salut Mental Catalunya i els testimonis d'activistes de les associacions en primera persona i familiar, en un acte dirigit a la ciutadania i professionals sociosanitaris.

El projecte pretén aconseguir que persones amb problemes de salut mental greus i els seus familiars puguin esdevenir agents de salut actius en el seu propi procés de recuperació, i millorar així la seva qualitat de vida. És un projecte pilot coordinat per la Federació Salut Mental Catalunya i el Departament de Salut, amb la col·laboració de VEUS, que s'emmarca en el Pla Integral d'Atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions promogut per la Generalitat.

La finalitat última de la prova pilot de l'"Activa't per la salut mental" és comprovar l'eficàcia d'aquest programa en el seu objectiu d'ajudar a la persona diagnosticada i la família amb l'objectiu d'incorporar-lo a la xarxa pública d'atenció catalana. Per això, durant els tres anys de pilotatge el projecte és avaluat per Ivàlua, Institut Català d'Avaluació de Polítiques Públiques.

Durant la presentació, Adam Tomàs, alcalde d'Amposta, ha reconegut la valuosa tasca de l'Associació de Familiars de Malalts Mentals de les Terres de l'Ebre i del proveïdor sanitari, la Fundació Pere Mata Terres de l'Ebre. Així també ha destacat el compromís de la ciutat amb la salut mental, que s'ha concretat amb la cessió d'un local per l'Espai Situa't.

Machús San Pío, directora del projecte Activa't per la salut mental a la Federació Salut Mental Catalunya, afirmava que "s'ha avançat molt els darrers anys però cal anar més lluny amb el que te a veure amb la ciutadania i l'apoderament. La idea és complementar els serveis actuals i posar-los en valor, per anar més lluny de manera coordinada. Sense la implicació de la Fundació Pere Mata Terres de l'Ebre i l'Associació de Familiars, l'Activa't no seria possible".

Immaculada Costa, diputada de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori de la Diputació de Tarragona, explicava que un dels objectius de la Diputació és la preservació de la salut i la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, i que per això han volgut participar del projecte Activa't, emmarcat al Pla Integral d'Atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions.

Ismael Piñas, director dels Serveis Territorials de Salut a Terres de l'Ebre, apuntava que l'essència del país és la societat civil, i que qualsevol projecte innovador, passa per la ciutadania, com l'Activa't per la salut mental. Així mateix, s'ha mostrat a disposició de la ciutadania per donar tot el suport possible.

El projecte proposa un circuit que preveu atendre 3.000 persones a 13 territoris

L'accés a la informació i al coneixement contribueix de forma molt positiva a una gestió més eficient del propi procés de cura i a una participació compartida en la presa de decisions que situa el ciutadà al centre del sistema. En aquest sentit, el projecte s'articula en un circuit de quatre fases, la primera oberta a tothom, i les restants dirigides únicament a les persones participants al projecte:

1. Espai Situa't: servei d'informació especialitzat en salut mental dirigit a la ciutadania en general i específicament a persones amb problemes de salut mental i les seves famílies.

2. Psicoeducació: per a famílies (programa Proenfa) i persones amb problemes de salut mental greu (programa Klau de Re) desenvolupat pels professionals de la salut mental.

3. Programa europeu PROSPECT per al desenvolupament de l'apoderament de la persona amb problemes de salut mental greu i de la família. A més, s'hi planteja un mòdul per a professionals i un quart mòdul comú amb els tres grups.

4. Grups d'Ajuda Mútua (GAMs): servei de suport continuat basat en l'experiència entre iguals.

A més de les Terres de l'Ebre, els territoris on s'ha implantat la prova pilot són: Sabadell, Girona, Manresa, Barcelona (Nou Barris), Lleida, Granollers, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Vilanova i la Geltrú, Igualada i Tarragona, i preveu abastar unes 3.000 persones als diferents serveis, tant familiars com persones amb problemes de salut mental.

Terres de l'Ebre s'activa per al salut mental

A les Terres de l'Ebre treballen conjuntament serveis socials i sanitaris per garantir un model d'atenció comunitària a les persones amb trastorn mental greu i les seves famílies. A Amposta i Tortosa hi destaca la bona col·laboració que existeix entre els serveis de salut mental i la xarxa associativa, en aquest cas, Fundació Pere Mata Terres de l'Ebre, que atén la població de referència que inclou en aquest moment el projecte, i l'Associació de Familiars de Malalts Mentals de les Terres de l'Ebre. Al 2015, un total de 
22.031 persones van ser ateses als Centres de salut mental d'adults (CSMA) de la Fundació Pere Mata Terres de l'Ebre; de les quals un 32% ho van ser per un trastorn mental greu i 1.255 van ser primeres visites.