Cercar en aquest blog

6/20/2016

La itinerància de l’exposició “Cent anys del vapor Anita” arriba a Sant Jaume d’Enveja

L'Anita està molt vinculat a la memòria del municipi on es troba enfonsat i d'on són els darrers propietaris, la família Albacar.

Divendres 24 de juny, a les 11.30 h, s'inaugura l'exposició Cent anys del vapor Anita a la biblioteca Francesc Balagué de Sant Jaume d'Enveja, en el marc de les festes de la
Segregació. L'acte inclourà l'escenificació de la varada de l'Anita, a càrrec del grup Tempo Teatre, de l'Associació de Dones, del Grup Sarabastall i de l'Associació Cavallista, amb les veus i la música de la coral Veus de l'Ebre i de la banda Unió Musical l'Artística.

L'exposició s'ha produït conjuntament pels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l'Ebre, l'Arxiu Comarcal del Baix Ebre i el Museu de les Terres de l'Ebre, amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona. S'ha concebut com a itinerant i s'ha pogut visitar a Tortosa i a Amposta, amb un gran èxit de públic, i està previst que durant el 2016 vagi també a Móra d'Ebre i a Deltebre.

Cent anys del vapor Anita ofereix una visió conjunta i actualitzada del que es coneix i del que va representar el vapor en seu moment i alhora incideix en un dels aspectes més
identitaris de les Terres de l'Ebre: la navegabilitat fluvial. Està formada per fotografies procedents de fons públics i també privats, de les famílies implicades en la seva construcció i funcionament, que són majoritàriament inèdites. A més, s'hi inclourà un audiovisual en 3D i una maqueta.

El vapor Anita, el Vaporet com se'l coneix popularment, és el darrer vapor que va circular entre Tortosa i la desembocadura de l'Ebre i ha esdevingut una icona contemporània
gairebé mítica perquè la seva evolució està molt lligada a la història del nostre territori. Els motius són diversos: és l'únic vapor que es va construir íntegrament al territori, als tallers Sales de Tortosa; el procés que l'envolta està lligat a l'empenta del sector industrial i als intents de revalorar el port fluvial i la tradició naviliera; mentre que el seu abandonament i posterior enfonsament, el 1937, va representar la pèrdua de la il·lusió i l'allunyament progressiu de la tradicional vida fluvial. A més, la trajectòria de l'Anita recull les vivències de la societat amb la qual va conviure: la burgesia barcelonina i tortosina, els emprenedors industrials, els mariners de sempre, la pagesia del Delta i les associacions culturals.

L'exposició es podrà visitar a la biblioteca Francesc Balagué de Sant Jaume d'Enveja del 24 de juny al 31 de juliol, de dilluns a divendres, de 9.00 h a 14.30 h i dimarts i divendres també de 17.00 a 19.00 h.