Cercar en aquest blog

11/03/2015

El III Festival de Música en Terres de Cruïlla es converteix en el marc idoni per reivindicar l’accessibilitat de les bandes a tothom

El III Festival de Música en Terres de Cruïlla, celebrat els dies 18, 30 i 31 d'octubre passats, entre Tortosa i La Sénia, ha servit aquest any per debatre, en una jornada de treball, la realitat i el futur de les bandes de música. En aquesta ocasió s'ha comptat amb la participació de directors de renom internacional: Bert Appermont, de Bèlgica, Franco Cesarini, de Suïssa, José Rafael Pascual, d'Alacant, Andrés Valero, de València, i l'argentí Miguel Etchegoncelay.


De les conferències i dels diversos grups de treball que es van crear durant la jornada per aprofundir en diferents aspectes relacionats amb la música de banda, es van extraure diverses conclusions a les quals ara s'intentarà dona sortida. Entre altres temes, en el grup que tractava la Composició, es va posar damunt la taula la importància d'aprendre a desenvolupar la creativitat a l'hora d'emprendre la composició, que exigeix, a més, una base tècnica molt important; en el grup de la Direcció,  es va apuntar la necessitat que els directors tinguin una bona formació psico-pedagògica perquè sàpiguen seleccionar el repertori adient a cada grup de persones amb què treballa; en l'àmbit de la Funció Social de les Bandes, es va remarcar "l'inconvenient d'un cert elitisme en la formació musical, ja que no tothom hi pot tenir accés". En aquest sentit es va buscar una possible raó i es va consensuar que "no hi ha un marc d'acció institucional comuna entorn de les bandes, per això caldria anar de la mà de la part pública per poder finançar beques i ajudes que alleugereixin els costos". Per acabar, en el grup de treball de l'Educació, entre altres temes, es va refermar la idea de la necessitat d'ajuts perquè més gent pugui estudiar música i també es va apuntar que "potser caldria crear un sistema de contractació mancomunada per a diferents escoles en un territori proper".


El president de l'Agrupació Musical Senienca, entitat organitzadora del festival juntament amb l'Institut Ramon Muntaner i el Centre d'Estudis Senienc, Daniel Puig, ha valorat que "un any més el festival ha tingut una resposta molt satisfactòria tant de participants en les jornades formatives com en les que se centren més en aspectes lúdics. Ha complert el seu objectiu de ser  un lloc de trobada per a activitats musicals procedents de diferents territoris de parla catalana. Aquest any, s'hi ha afegit la perspectiva internacional amb la presència de directors procedents de diferents països". I és que enguany el Festival ha servit de preàmbul a la desena edició del Certamen Internacional de Bandes que se celebrarà a l'abril de 2016, per això s'ha portat tot un seguit de directors, compositors i professors de renom que han participat en alguna d'aquestes deu edicions.


L'apartat més formatiu dels passats divendres i dissabte al matí es va complementar amb el més lúdic i musical. Diumenge dia 18, amb tallers i demostracions de cants i danses d'arrel tradicional. Dissabte passat a la tarda, amb una desfilada de moros i cristians i un concert simfònic a càrrec de la Banda de Música de l'Agrupació Musical Senienca sota la direcció de mestres vinguts de València, Suïssa, Alacant, Bèlgica i França i, ja la nit, amb el tradicional Concert de Músiques en Terres de Cruïlla, amb la col·laboració de l'Aplec de Sénia, protagonitzat per Pepet i Marieta, Solk, Maskarats, la Bunda Band, i La Fucktoria DJ.