Cercar en aquest blog

7/10/2014

Premis Vinari 2014: Els vins de la DO Terra Alta es tasten dilluns a Gandesa

El proper dilluns, dia 14 de juliol, tindrà lloc una nova sessió de tast dels Premis Vinari 2014. En aquesta ocasió, l'equip de tastadors professionals tindrà un espai reservat a la seu del Consell Regulador de la DO Terra Alta, on es puntuaran a cegues totes les referències presentades sota aquesta Denominació d'Origen.

Aquesta serà la setena i última jornada de tastos d'aquesta primera fase del concurs.

La primera jornada va portar una vintena de tastadors professionals a Sant Sadurní d'Anoia el passat 26 de juny a puntuar a cegues tots els caves presentats al concurs.

Dilluns 2 de juny, Monvínic va acollir la segona sessió en la qual es van valorar vins de diverses DO del país; dilluns, 9 de juny, es van tastar les referències presentades sota l'empara de la DO Pla de Bages; el 23 de juny, Reus va acollir el tast de vins amb DO Catalunya; i una segona sessió a Monvínic va permetre valorar altres mostres de diverses DO catalanes.

En la primera edició dels Premis Vinari, al 2013, tots els tastos preliminars es van fer a Monvínic, però enguany s'ha volgut ampliar l'àrea de tast a tot Catalunya, oferint a les  DO l'opció d'acollir els tastos dels vins que tenen sota la seva empara. "Si els vins són un producte de territori, és lògic que el territori tingui un gran protagonisme als Vinari", explica Joan Nebot, director dels Premis Vinari.

El jurat està presidit en aquesta segona edició pel periodista Alfred Peris, que encapçala un equip de professionals de l'Associació Catalana d'Enòlegs i l'Associació Catalana de Sommeliers -col·laboradors oficials del certamen- i periodistes especialitzats que, valoraran el conjunt de referències presentades.

Les mostres amb una millor puntuació passaran a la fase final que consistirà en un nou tast a cegues i que està previst per al mes de setembre de 2014 i la gala de lliurament de premis tindrà lloc durant el mes d'octubre d'enguany i es podrà veure en directe per la Xarxa de Televisions Locals.

En aquesta segona edició, han incrementat les xifres de participació tant pel que fa al nombre de vins com al nombre de cellers presentats. Així, mentre l'any passat es tancava l'edició amb 730 referències, enguany s'ha arribat a les 783, el que suposa un creixement de més del 7%. Pel que fa al nombre de cellers, també en aquesta edició s'ha enregistrat un creixement del 26%, passant dels 160 als 202.

El concurs de vins de Catalunya

Els Premis Vinari van néixer al 2013 com a primer concurs de vins de Catalunya amb l'objectiu de donar a conèixer i potenciar la producció de vins que es fa al país.

Aquest 2014 tornen amb més força després d'haver aconseguit un important ressò tant dins del propi sector vitivinícola com als mitjans de comunicació, que van oferir una àmplia cobertura al certamen en totes les seves fases.

Aquesta segona edició, a més, ha entrat a formar part de l'agenda oficial dels actes de commemoració del Tricentenari 1714-2014 de la Generalitat de Catalunya. El seu comissari, Miquel Calçada, ha fet seu el repte dels guardons i ha valorat importància de la indústria del vi perquè és "un bon vehicle a través del qual exportar els valors i laimatge d'un país". Calçada ha afirmat que "el vi es converteix en un bon ambaixador de Catalunya" i, en línia amb els objectius del Tricentenari, que els vins "eren, són i espero que continuïn sent unes estructures d'Estat".

Els Premis Vinari estan convocats per VADEVI.cat i reben el suport de la Generalitat de Catalunya, l'Institut Català de la Vinya i el VI (INCAVI), l'Associació Catalana d'Enòlegs, Associació Catalana de Sommeliers i tots els consells reguladors de les DO catalanes. Tenen el patrocini de Monvínic i l'Editorial Larousse, el suport d'Unió de Pagesos i hi col·laboren Gràfiques Varias, la revista Cupatges, Vidirecte i Infovi.cat.