Cercar en aquest blog

7/17/2014

EL SIRGA FESTIVAL ENCARA LA SEGONA SETMANA AMB GRAN ÈXIT DE PÚBLIC TOT I LA SEUA APOSTA PER MÚSIQUES I ACCIONS POC CONVENCIONALS


El Festival Internacional de Música Contemporània i Patrimoni Local. Sirga-Músiques de Recerca i Patrimoni encara la segona setmana d'activitats amb moltes ganes després de l'èxit de públic assolit durant els deu dies que portem de festival. Des de l'organització es valora molt positivament la resposta del públic tant de Flix com d'Ascó, que és on fins ara s'han desenvolupat la majoria d'actuacions.

Cal destacar principalment la màgia que es va viure dissabte la nit a la plaça Major amb l'acció sonora protagonitzada pel saxofonista suec Mats Gustafsson i els músics de l'Escola Banda Municipal de Benissanet, que van tocar des dels balcons de la plaça, o les vídeo-projeccions amb música electroacústica a la façana de l'església d'Ascó, divendres la nit. També cal valorar molt positivament la participació del Festival Bouesia, el concert de la pianista italiana Pina Napolitano a l'Escola Municipal de Música de Flix o la interpretació de l'obra de Pierluigi Billone 1+1=1 al Refugi Antiaeri de Flix. Tot i la intensitat amb què ha arrencat el certamen, encara queden actuacions potents, com el concert de l'Ensemble Interface a partir d'obres d'alumnes seleccionats a les Master Class de Pierluigi Billone, avui a Tortosa i demà a Flix, o el concert del violinista Marco Fusi amb l'Ensemble Interface, divendres a Flix. Especialment interessant seran les activitats de dissabte que es concentraran al castell de Flix, on hi haurà des d'instal·lacions sonores fins a concerts i projeccions audiovisuals, entre les quals destaca l'actuació del duo UMS'n JIP a l'interior del castell i l'espectacle COLOURS, de saxo, música electrònica i vídeo, a càrrec del saxofonista rapitenc Joan Martí Frasquier, a l'exterior del castell. Diumenge es clouran els actes amb música acusmàtica a càrrec d'Alcôme.

Sirga – Músiques de Recerca i Patrimoni és un festival centrat en l'experimentació sonora i la nova creació musical que pretén obrir un diàleg entre el patrimoni històrico-cultural, el paisatge i la creació. D'aquí que la majoria de concerts i actuacions es desenvolupen en espais singulars com el castell de Flix, el refugi antiaeri, la plaça Major o les esglésies de Flix i Ascó. Els objectius són dotar a les Terres de l'Ebre d'un festival internacional que dinamitzi el nostre territori; donar a conèixer, a dins i fora des Països Catalans, els nostres creadors i intèrprets; i potenciar la creació sonora i musical d'arreu del món com un valor i un motor de progrés.

En aquesta primera edició s'han programat una vintena de concerts de música contemporània instrumental, electroacústica, acusmàtica, free jazz i experimentació sonora. Dos master class, dos accions sonores, cinc instal·lacions audiovisuals i dues conferències. Durant aquestes dues setmanes, més d'una setantena de músics locals, nacionals i internacionals hauran passat per aquest festival que ha convertit Flix i per extensió les Terres de l'Ebre en un lloc clau on mostrar les tendències musicals a nivell mundial.

Promogut pel músic i artista sonor Joan Bagès i la humanista i musicòloga Aina Vega, el Sirga Festival és un certamen organitzat per l'Associació d'Amics del Jazz de la Ribera d'Ebre, l'Ajuntament de Flix i l'Associació Cultural La Cana, de patrimoni arqueològic. I compta amb el suport de l'Ajuntament d'Ascó, el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, l'Antena Cultural Tortosa de la URV, el Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona a Tortosa i l'Associació Catalana de Compositors.