5/23/2017

Unió de Pagesos exigeix al Govern que s’impliqui amb urgència en el control de l’expansió de la vespa velutina


Unió de Pagesos, juntament amb Apicultors Lleidatans, l'Associació d'Apicultors de Barcelona, Apicultors Gironins Associats, l'Associació Catalana d'Apicultors i la Cooperativa Apícola Tarragonina, reclamarà avui, en una reunió amb els responsables de la Direcció General de Política Ambiental i Medi Natural del Departament de Territori, que s'impliquin en el control i l'expansió de la vespa velutina, ja que considera que l'Administració no actua amb eficàcia per tal de controlar els nius d'aquesta espècie depredadora d'abelles. El sindicat considera que el Govern, tot i que ha delegat en els ajuntaments la gestió de l'eliminació dels nius, ha de fer un seguiment de l'expansió de la vespa velutina i dels danys que provoca a les arnes i en la producció dels apicultors afectats.


Unió de Pagesos exigeix la màxima celeritat a l'Administració per dur a terme les tasques de control i recorda que va sol·licitar el material necessari per a la destrucció de nius (paranys i líquids atraients) el 30 de gener però encara no ha rebut cap resposta. El sindicat també demana que la pèrdua d'arnes per l'efecte d'aquesta espècie no penalitzi en cap cas l'apicultor a l'hora de rebre ajuts o en altres qüestions com l'adequació dels mòduls de l'IRPF.


La presència de la vespa velutina, localitzada sobretot a les comarques de Girona i amb expansió a les centrals, ha anat augmentant des que es va detectar per primera vegada a Catalunya el 2012. El 2015 es van detectar 54 reines, que en el cas de no capturar-se construeixen un niu, i els cinc primers mesos del 2016 se'n van trobar 364, segons dades de l'Administració. Des que va començar el 2017, segons Apicultors Gironins Associats, se n'han localitzat 680.

Unió de Pagesos també insisteix en reclamar mesures per combatre els danys que causa l'abellerol a l'apicultura: la descatalogació com a espècie protegida, la reintroducció d'espècies autòctones depredadores de l'abellerol, com la serp verda; la determinació de les pèrdues que causa a les explotacions i la recuperació de l'ajut per danys que l'administració catalana va deixar de compensar el 2013.

El perjudici que provoquen tant l'abellerol com la vespa velutina a l'apicultura és, sobretot, a causa de la inhibició del treball de los abelles, que no surten de les arnes i, per tant, hi ha una pèrdua de producció. El seu efecte depredador sobre l'abella reina pot suposar la pèrdua de l'arna.