Cercar en aquest blog

4/21/2017

Unió de Pagesos denuncia que el preu de la carn d’oví és el més baix des del 2013 i reclama transparència en la formació de preus

 

Unió de Pagesos denuncia que el preu mitjà en origen de la carn d'oví a Catalunya, de 2,70 euros el quilo per un xai de 24 quilos, és inferior al dels últims tres anys, mentre el preu mitjà de la carn de cabrit va ser de 5,20 euros el quilo durant el 2016, el més baix des del 2000 a excepció del 2013, que va ser de 5,12 euros el quilo.

 

El sindicat considera que un factor com la baixada del consum d'aquesta carn a les llars, que des del 2010 ha estat del 20,6%, segons dades del Departament d'Agricultura, no justifica la disminució de preus del sector, sobretot tenint en compte que no hi ha sobreproducció perquè s'han reduït els censos, tant a Catalunya com a tot l'Estat i la Unió Europea, i també el nombre de sacrificis, i han augmentat les exportacions.

 

El cens d'oví ha disminuït a Catalunya en un 44% (el de femelles reproductores, un 45,8%) entre el 2005 i el 2015, i en el mateix període, el de cabrum ha perdut un 22,4% (el de femelles reproductores el 27,5%). D'altra banda, els xais sacrificats el 2015, segons Agricultura, van ser 1.232.293, un 18,2% menys que en el 2008, mentre que les exportacions d'ovins vius es van disparar en un 94%, i les de carn de cabrit, en un 43% entre el 2014 i el 2015.

 

En aquest sentit, Unió de Pagesos demana a l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) que investigui el procés sobre la formació de preus en el sector, i al Departament d'Agricultura, que l'Observatori de Preus inclogui l'estudi del sector oví i cabrum per donar transparència a la formació de preus.

 

D'altra banda, l'incompliment de la normativa d'etiquetatge sobre l'origen de la carn de xai i cabrit que en fa el comerç comporta un greuge important per als ramaders, ja que la seva carn, reconeguda com de qualitat superior a la d'altres països, es troba en inferioritat de condicions en no poder-se diferenciar de la resta. El sindicat ha demanat a l'Agència Catalana de Consum (ACC) que faci complir l'obligatorietat d'etiquetar aquest tipus de carn i la resta, així com que intensifiqui campanyes de inspecció per combatre aquest incompliment i per valdre el dret del consumidor a escollir. Unió de Pagesos seguirà presentant denúncies a l'ACC davant dels incompliments d'etiquetatge, com ha fet en els últims anys.

 

Unió de Pagesos adverteix que la crisi de preus del sector es dona en un context en el qual les explotacions han d'afrontar problemes com la sequera, que l'any passat va obligar els ramaders a comprar aliment per al bestiar, amb el sobrecost que implica. En el cas de la sequera en pastures, el sindicat ha aconseguit millores en l'assegurança, com la identificació de zones que no eren prou homogènies i millora de la identificació de sequera segons l'estat de la vegetació, i segueix treballant perquè l'assegurança sigui efectiva en les zones on pasturen els ramats.

 

Quant als problemes derivats de la vacuna per la llengua blava el 2016, com mort d'ovelles, infertilitat i avortaments, Unió de Pagesos ha demanat a les administracions que reconeguin l'existència dels efectes secundaris i que habilitin un fons per indemnitzar els productors per les pèrdues ocasionades en els ramats. El sindicat també ha aconseguit que la vacunació sigui voluntària el 2017.

 

Respecte als danys de la fauna salvatge, Unió de Pagesos ha demanat als departaments d'Agricultura i Territori que apliquin mesures eficaces per minimitzar-ne els efectes als ramats i als conreus, així com evitar la transmissió de malalties al bestiar.

 

El sindicat també ha facilitat les dades de danys relacionades amb els efectes de la sequera i de la vacunació contra la llengua blava en el sector per aconseguir una revisió dels mòduls d'IRPF per part del Ministeri d'Hisenda.

 

Unió de Pagesos també reclama al Ministeri que en aquesta campanya no exigeixi el requisit de productivitat de 0,6 per al sector (0,6 xais o cabrits sortits de l'explotació per cada reproductora) per tal de tenir dret a l'ajut associat a oví i cabrum.