Cercar en aquest blog

4/20/2017

Unió de Pagesos alerta de la disminució de cobertures de l’assegurança agrària arran de la retallada de la subvenció per part del Ministeri


 

Unió de Pagesos alerta de la disminució de cobertures d'assegurança agrària constatada després de la retallada del 10% de les subvencions per part del Ministeri d'Agricultura. El sindicat ja va denunciar al novembre que aquesta decisió del Govern estatal suposaria un increment del cost de l'assegurança per a la pagesia d'entre el 25 i el 30%, en totes les línies que es començaven a contractar el 15 de novembre (explotacions de fruita dolça, conreus farratgers i agroenergètics). Per a Unió de Pagesos, la decisió del Ministeri incrementa el risc que ha de suportar la pagesia per fer front les adversitats climàtiques.

 

Passada la campanya de contractació d'assegurances per al sector de la fruita dolça, el sindicat ha constatat una lleu disminució del nombre de les contractacions d'assegurança realitzades i que ENESA estableix en una reducció del 8%. Tot i que la disminució de pòlisses contractades és lleu, el sindicat considera negatiu que la pagesia, davant la impossibilitat de poder fer front a l'augment del cost de l'assegurança com a conseqüència de la crisi de preus que viu el sector des del 2014, opti per reduir cobertures i el preu d'assegurament. L'increment de cost se situa de mitjana en uns 2.500 euros més per assegurança.

 

Unió de Pagesos alerta del fet que la disminució de cobertures per poder pagar el cost de l'assegurança deixa la pagesia en una situació de forta indefensió perquè l'administració es nega a establir mesures d'ajut davant adversitats climàtiques assegurables. Per exemple, en fruita dolça, una de les opcions de la pagesia per abaixar el cost de l'assegurança és reduir al mínim les cobertures del risc de gelada i manca de quallat en la contractació. Això implicaria conseqüències adverses quan es produeixin gelades o en cas de problemes meteorològics que afectin la pol·linització dels fruiters.

 

El sindicat ja va alertar que l'augment del cost de l'assegurança també afectarà altres sectors que inicien la contractació, com el dels cítrics. La crisi de preus que també pateix aquest sector dificultarà el pagament d'un increment del cost de l'assegurança d'entre el 25 i el 30%.

 

Davant d'aquesta situació, Unió de Pagesos demana al Departament d'Agricultura que mantingui per al 2017 el mateix nivell de despesa efectuada el 2016 per cada línia d'assegurança, de manera que garanteixi que no hi hagi cap disminució del suport a l'assegurança agrària per part de l'administració catalana.