Cercar en aquest blog

4/24/2017

Reus serà la seu, aquest cap de setmana, de la tretzena edició del Recercat. Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana

La tretzena edició del Recercat. Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana, se celebrarà els dies 28, 29 i 30 d'abril, a Reus, en el marc dels  actes programats com a Capital de la Cultura Catalana 2017. L'organització d'aquesta cita anual de referència per als instituts i centres d'estudi d'arreu del país, va a càrrec de l'Institut Ramon Muntaner (IRMU), el Centre de Lectura de Reus, l'Ajuntament de Reus, la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. L'objectiu principal, segons explica el president de l'IRMU, el Sr. Lluís Puig,  "és ser un punt de trobada dels centres i instituts d'estudi perquè puguin intercanviar experiències i un aparador, de cara a la ciutadania en general, de la gran quantitat d'activitats i projectes de recerca i divulgació que realitzen aquestes entitats".


Al llarg d'aquests tres dies el Recercat oferirà fins a sis grups d'activitats diferents, repartides principalment en dos espais, el Centre de Lectura i la Plaça Evarist Fàbregas, totes d'entrada gratuïta:


-  Premis Recercat. És l'activitat central d'aquesta jornada. El seu lliurament serà dissabte a les 13.30 hores al Centre de Lectura i estarà presidit pel Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila. Els premis busquen guardonar alguna entitat cultural de la comarca amfitriona així com una persona, que hagin destacat pel seu activisme en el món dels centres d'estudis.


- La Fira. Estarà instal·lada en una carpa a la Plaça Evarist Fàbregas i s'hi exposaran les novetats editorials  i una mostra dels projectes més destacats de la recerca local i comarcal dels territoris de parla catalana, realitzada pels centres i instituts d'estudis participants en la trobada.

- Exposicions. S'ha previst fins a quatre mostres: tres al Centre de Lectura, "La veu de la terra. Els escriptors de la comarca parlen", "30 anys de l'IME" (Institut Menorquí d'Estudis) i "Un segle i mig de cultura a Reus i a Catalunya. La cultura que ha generat el Centre de Lectura", que també té una part al Museu de Reus, i una darrera al local de l'entitat la Carrutxa, "Els bombardejos a Reus (1937-1939) .


- Presentacions, debats i reflexions. S'hi presentaran fins a 11 experiències diferents, que van des de la projecció de documentals sobre la memòria com a recurs històric i social, passant per dues taules rodones sobre la visió del patrimoni entre la societat civil i sobre experiències de treball entre centres d'estudis  i universitats, respectivament,  i per la presentació de  projectes duts a terme per centres d'estudis, com ara un estudi sobre la premsa històrica a Reus o el II Simposi Internacional Focs festius a la Mediterrània, entre altres.  


- Activitats complementàries. S'han programat tres visites, que necessiten inscripció prèvia i gratuïta a merce@irmu.org. Dissabte hi haurà una visita comentada a l'exposició "Un segle i mig de cultura a Reus i a Catalunya. La Cultura que ha generat el Centre de Lectura", a càrrec de l'historiador Jaume Masó, i diumenge, una visita teatralitzada a l'Institut Pere Mata i una altra dedicada als  bombardejos de Reus durant la Guerra Civil, que inclou la visita a l'exposició "Els bombardejos a Reus (1937-1939)", als carrers que van patir aquests bombardejos i, finalment, al refugi antiaeri de la Patacada.


- Recerxic. Un espai dedicat als més petits. En aquest cas es podrà veure l'espectacle literari de titelles "Bon profit, Miquel", a càrrec de la Companyia Micro Troupe i programat en col·laboració amb Litterarum. Fira d'espectacles literaris de Mora d'Ebre i el Centre Comercial el Pallol. Serà dissabte a les 18 hores a la plaça Evarist Fàbregas.