4/20/2017

El Consell Comarcal promou la visita d’empresaris turístics al parc natural del Luberon per consolidar el Baix Ebre com a destinació cicloturística



Una delegació encapçalada pel president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Daniel Andreu, i integrada per una quinzena d'empresaris turístics realitzarà, del 24 al 26 d'abril, una visita al parc natural regional del Luberon (Provença) per conèixer in situ l'oferta cicloturística d'aquesta zona de França. La delegació es completa amb els consellers comarcals d'Activació Econòmica i turisme, Josep Felip Monclús i José Emilio Bertomeu, respectivament, dos tècnics dels parcs naturals del delta de l'Ebre i els Ports, i tècnics del projecte '7 comarques' del Baix Ebre i la Terra Alta, i de la consultora DCB Turisme i Desenvolupament Local.

Aquesta iniciativa s'emmarca en l'assistència tècnica per consolidar com a destinació cicloturística la comarca del Baix Ebre, que promou la institució comarcal a través del projecte Baix Ebre Avant. Al llarg dels tres dies, l'expedició del Baix Ebre es reunirà amb responsables del parc natural del Luberon, de l'associació Velo Loisir Provence i amb empresaris francesos experts en el camp del cicloturisme.

L'objectiu és conèixer l'estructuració de l'oferta turística de les vies cicloturístiques del Luberon, les instal·lacions, els equipaments associats, el manteniments dels itineraris, els públics als quals s'adreça l'oferta i, en definitiva, tots aquells aspectes que es puguin importar al Baix Ebre per convertir el cicloturisme en un generador de riquesa i creació d'ocupació.

L'elecció d'aquesta zona de la Provença no respon a cap casualitat. El cicloturisme és una activitat força destaca al Luberon. La creació de la xarxa de cicloturisme es remunta a l'any 1995, quan es va iniciar una primera prova pilot per estructurar l'oferta turística de la zona. L'any següent es va constituir l'associació d'empresaris Velo Loisir en Luberon, que el 2013 s'uneix amb l'associació del Parc natural del Verdon per crear la marca Velo Loisir Provence. Dels 15 associats inicialment, la xarxa ha crescut fins als 145 professionals incorporant allotjament, lloguer de bicis, taxis, restaurants, espais d'interès cultural, guies, agències de viatge, etc., oferint un servei complet o a la carta.

Actualment aquesta xarxa cicloturista compta amb 400 quilòmetres d'itineraris marcats, i altres que estan pendents d'incorporar-se, i forma part de l'itinerari Eurovelo 8, que també passa per les Terres de l'Ebre.

El cicloturisme és una de les principals activitats que realitzen els visitants al Parc del Luberon, especialment els turistes internacionals. El 2009 es comptabilitzaven uns 137.500 cicloturistes l'any en què es generà un impacte econòmic de 10 milions d'euros directes i 6 milions d'euros indirectes.

 

L'assistència tècnica per consolidar com a destinació cicloturística el Baix Ebre és la continuació dels Seminaris de Creació de Producte Turístic que es van desenvolupar l'any passat. Empresaris del sector i tècnics en turisme van treballar en iniciatives per fer més visible el potencial cicloturístic de les Terres de l'Ebre, tant per als mercats de proximitat com per als internacionals. Com a resultat es van crear una trentena de nous productes turístics com per exemple un recorregut integral en bicicleta de quatre dies per la Via Verda des d'Alcanyís fins a Tortosa, una volta guiada a Cardó amb BTT o experiències que lliguen ciclisme i gastronomia, entre altres.

Aquesta assistència tècnica està subvencionada pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.