Cercar en aquest blog

3/10/2017

Agricultura reforça les actuacions per a eradicar el cargol poma a l'hemidelta dret

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya indemnitzarà amb 1.260 €/hectàrea (amb un increment de 120 €/hectàrea respecte el període anterior) els agricultors de l'hemidelta dret afectats per cargol poma que hagin de fer guaret en les seves parcel·les. La mesura del guaret consisteix a deixar sense cultiu la terra durant un temps prolongat amb l'objectiu que el cargol poma no tingui les condicions òptimes per a reproduir-se ni envair camps propers o instal·lacions hidràuliques i finalment no sobrevisqui. Aquesta mesura es reforça amb dos tractaments amb saponines.

 
Aquesta actuació s'emmarca en el Pla de lluita i eradicació contra el cargol poma, aprovat el 24 de febrer per la Comissió tècnica.
 
Dilluns 13 i dimarts 14 de març, a les 19:30 hores, membres del DARP de les Terres de l'Ebre faran dues reunions informatives per a explicar de primera mà als pagesos del Delta en què consisteixen les noves mesures que entraran en vigor aquest 2017. Dilluns s'efectuarà al local d'Arrossaires del Delta (hemidelta esquerre) i dimarts al local de la Comunitat de regants de la Dreta (hemidelta dret). Aquestes reunions estaran dirigides pel director dels Serveis Territorials del Departament a Terres de l'Ebre, Ferran Grau.
 
En totes dues reunions es farà esment de la situació actual del cargol poma en tot el delta, remarcant-ne les diferents incidències als dos hemideltes, i s'explicarà el Pla de lluita i eradicació del cargol poma.
 
Mentre en la reunió de l'Esquerra s'insistirà en l'ampliació dels punts de neteja de maquinària i en les mesures del maneig del cargol poma en camps (eixut hivernal, crema de la palla, aplicació de les saponines i sembra en sec),  en la del Dret es presentarà les actuacions d'eradicació total de cargol poma de camps i xarxes de drenatge.
 
I en les dues reunions es precisarà que, tant les actuacions del pla com les mesures de la resolució, han estat validades per la Comissió Tècnica del Cargol Poma i que, paral·lelament, també s'està efectuant accions de recerca per tal d'aconseguir nous productes fitosanitaris i nous sistemes de maneig del cultiu de l'arròs que millorin el control de la plaga. Cal recordar que els objectius bàsics del Projecte mediambiental de la lluita contra el cargol poma i per a la millora de la biodiversitat al Delta són disminuir la presència de cargol poma en l'hemidelta esquerre, fins a nivells que no posin en risc el cultiu de l'arròs, eradicar-lo en l'hemidelta dret, mantenir i millorar la biodiversitat, i potenciar la recerca aplicada.
 
Com a novetats en el pla d'aquest any es planteja el control total de la higiene de la maquinària agrícola i de tots els moviments dels planters d'arròs.
 
Altres  temes que es tractaran seran l'ús de les saponines, l'ús d'altres mesures alternatives com la salinització, quan i com es pot captar directament aigua de l'Ebre, què cal fer si es troba cargols poma en la nostra propietat, l'obligatorietat dels guarets i les seves indemnitzacions en l'hemidelta dret, els avantatges de la sembra en sec, i el perill d'ús de productes fitosanitaris no autoritzats.
 
Aquestes dues reunions s'emmarquen en un context d'apropament directe entre el DARP i el sector i de coresponsabilitat en les decisions. En aquest sentit, la Comissió Tècnica de Lluita contra el cargol poma, formada per representants de diferents Departaments de la Generalitat i per representants de productors i Comunitats de Regants, es reuneixen de forma periòdica i avaluen conjuntament l'evolució de la plaga i les mesures més adequades a prendre en cada moment.