Cercar en aquest blog

2/17/2017

El Consell Nacional de Caça posa sobre la taula les mesures que s'aplicaran en la nova temporada


Moment del Consell de Caça de Catalunya avui a Manresa
Moment del Consell de Caça de Catalunya avui a Manresa

Equilibrar l'ecosistema i controlar les sobrepoblacions d'animals cinegètics és l'eix principal del Pla de prevenció de danys que està desenvolupant el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i que s'ha presentat avui al Consell Nacional de Caça, celebrat a Manresa, on s'ha presentat també la nova temporada de caça 2017-2018.
 
La directora general de Forests, Montse Barniol, ha presidit aquesta reunió on ha aprofitat per exposar les mesures concretes que s'estan implementant del Pla de prevenció. En concret, ha destacat la millora del sistema de les autoritzacions i comunicacions de caça que es donen a nivell territorial per controlar les poblacions de fauna cinegètica, l'increment de mesures per  garantir el seguiment i el control de la sanitat animal  i el decret de comercialització de carn de caça, entre d'altres.
 
El Consell Nacional de Caça d'avui ha començat amb unes paraules de reconeixement per la feina feta pel cos d'Agents Rurals i la memòria pels dos agents morts el passat 21 de gener. La directora ha agraït a tothom les mostres d'afecte que han enviat i encoratjat a tothom a "continuar treballant conjuntament com es fa ja en molts casos de manera satisfactòria".
 
El Consell Nacional de Caça està format per representants del Departament d'Agricultura i altres administracions, de la Federació de Caça de Catalunya, societats de caçadors, associacions i federacions agràries,  entitats ecologistes i membres de l'àmbit universitari entre d'altres. En el marc d'aquesta reunió del  Consell es debat cada any la que ha de ser la resolució que fixa les condicions per a la nova temporada de caça que es publica durant el mes d'abril.
 
Més agilitat en les autoritzacions i nou rècord de captures de senglars
 
Una de les accions contemplades i objectiu del Pla de prevenció dels danys i els riscos originats per la fauna cinegètica és la millora de la gestió. D'aquesta manera, des del Departament s'ha millorat, agilitzat  i simplificant els sistemes que permeten una gestió cinegètica més eficaç. Actualment s'estan donant anualment, fora de la temporada de caça, unes 7.000 autoritzacions per a controlar els danys que originen determinades espècies.  Totes aquestes actuacions han tornat a produir un increment de les captures de senglar anuals que es calcula en uns 60.000 exemplars. D'aquests senglars, uns 50.000 es capturen  en la temporada de caça, que va d'inicis de setembre i l'últim diumenge de març, i la resta a través d'autoritzacions excepcionals. En tot aquest control poblacional s'ha comptat amb l'esforç del col·lectiu de caçadors i la implicació dels pagesos.
 
 
En marxa el nou decret sobre la comercialització de carn  de Caça
 
El Departaments d'Agricultura i de Salut estan preparant una nova normativa que regularà la comercialització de la carn de caça per garantir la seguretat i fomentar-ne el consum. A l'espera de que entri en vigor la nova normativa que ha estat consensuada amb els sectors implicats,  i que estableix  també els requisits sanitaris de recollida, avui s'ha explicat als assistents al Consell Nacional l'obligatorietat per a la propera temporada de transportar senceres les captures que es comercialitzen fins als establiments de recollida de carn sense realitzar cap manipulació prèvia dels animals. D'aquesta manera s'evitarà l'abandonament de despulles o vísceres de senglars i altres espècies cinegètiques que poden tenir efectes important en la transmissió i l'increment de la triquinosi entre aquests animals i altres espècies salvatges.
 
Per facilitar aquesta gestió, i perquè no representi una sobrecarrega pels caçadors, el Departament d'Agricultura col·locarà contenidors especials instal·lats en els mateixos punts logístics autoritzats de recollida de la carn de caça.