Cercar en aquest blog

6/13/2016

MÚSICS DE 14 NACIONALITATS PARTICIPARAN EN LA TERCERA EDICIÓ DEL SIRGA FESTIVAL DE FLIX QUE DIVENDRES OFERIRÀ UN PRIMER CONCERT A MÓRA D’EBRE

Músics i compositors de catorze nacionalitats diferents entre les quals hi ha Austràlia, Japó, Mèxic, Holanda o Canadà participaran enguany del 2 al 17 de juliol a la tercera edició del festival Sirga – Músiques de Recerca i Patrimoni, un certamen amb vocació internacional organitzat per l'Associació d'Amics del Jazz de la Ribera d'Ebre i l'Ajuntament de Flix que té com a objectiu principal dotar a les Terres de l'Ebre d'un certamen internacional que dinamitzi, a diversos nivells, el nostre territori; donar a conèixer, a dins i fora des Països Catalans, els nostres creadors i intèrprets; i potenciar la creació sonora i musical d'arreu del món com un valor i un motor de progrés.

El gruix de les activitats es centrarà a Flix les dos primeres setmanes de juliol, però per aquest divendres, 17 de juny s'ha programat un acte de presentació al teatre municipal La Llanterna de Móra d'Ebre. L'acte consistirà en una sessió pedagògica i explicativa del projecte del Sirga Festival, del procés de creació de la música experimental i també del propi concert que tindrà lloc tot seguit a càrrec de Morphosis Ensemble, un conjunt de música de creació compromès en la difusió de la música instrumental mixta (electroacústica), integrat per diversos intèrprets i compositors d'arreu del país. Aquest concert-presentació de Móra d'Ebre començarà a les 6 de la tarda i interpretaran peces del seu propi repertori i de compositors de l'Access Contemporany Music, una associació de compositors de Chicago, on el passat mes de febrer es va fer un mini Sirga donant a conèixer obres de compositors catalans.

El concert de divendres a La Llanterna de Móra d'Ebre serà una mena de preludi d'aquesta tercera edició del Sirga Festival, un certamen centrat en l'experimentació sonora i la nova creació musical que vol propiciar el diàleg entre el patrimoni històric, el paisatge i la creació artística. Enguany s'han programat quatre master class per a compositors que portaran fins a Flix músics d'arreu del planeta, a través de diverses convocatòries internacionals. Una d'aquestes master class anirà a càrrec de la compositora sueca Hanna Hartman. Entre els plats forts d'enguany també cal destacar un concert del violinista japonès Takao Hyakutome, l'actuació del saxofonista australià Joshua Hyde, o la presència de l'ensemble francès Soundinitiative, que treballarà amb alguns dels alumnes de la master class d'Hanna Hartman per portar a la pràctica instrumental algunes de les composicions creades a Flix. Especialment interessant serà el taller familiar de percussió de l'ensemble ARCEMA, i TITU o el Fill de la Lluna, el conte que representaran després d'aquest taller i que incorpora percussions exòtiques, electrònica i vídeo.

Hyakutome a Garcia

Pràcticament totes les actuacions del Sirga Festival es duran a terme a Flix que ha substituït alguns dels escenaris dels dos últims anys. Així enguany no hi haurà cap activitat ni al Castell ni al refugi antiaeri, per contra guanyaran protagonisme alguns espais públics a l'aire lliure com la plaça dels Peixos, l'Embarcador o el passeig del Riu. Fora de Flix, enguany s'incorpora al festival el municipi de Garcia, que és on es farà el concert del japonès Takao Hyakatome, i on també s'ha programat un concert amb les bandes de música de Benissanet, Ginestar i Rasquera, en un clar intent de fusionar allò que és local amb allò que és més universal.

Performance amb cotxe a Lo Pati

També s'incorpora per primera vegada al Sirga Amposta, a través de Lo Pati-Centre d'Art Terres de l'Ebre, on hi haurà l'estrena mundial d'una composició d'Alberto Bernal per a cotxe, electrònica i percussions. Una mena de performance musical on diversos músics arrossegaran amb una sirga un cotxe i el faran sonar.