Cercar en aquest blog

6/22/2016

La tercera edició del cicle 'Divendres DiVins' uneix en sis sessions patrimoni, cultura i vi amb denominació d'origen


.
Un moment de la presentació
 
Sis denominacions d'origen vinícoles del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre -la DO Tarragona, la DO Penedès, la DO Conca de Barberà la DOQ Priorat, la DO Terra Alta, així com la DO Catalunya-, juntament amb els Serveis Territorials de Cultura al Camp de Tarragona i els Serveis Territorials d'Agricultura de la Generalitat i l'INCAVI, s'han unit de nou en la tercera edició dels Divendres DiVins, una iniciativa que es portarà a terme enguany des del divendres 1 de juliol fins el divendres 12 d'agost i que té com a objectiu posar en valor els espais patrimonials i la seva relació amb les denominacions d'origen del territori i també un grup d'artistes de la plataforma Territoris Creatius.
 
Aquest cicle arriba enguany a la tercera edició després de la bona acollida que van tenir les dues primeres edicions celebrades el 2014 i 2015 i per això s'ha decidit mantenir el mateix format perquè s'ha considerat encertat i ha obtingut una bona resposta del públic en totes les localitats on s'ha realitzat. Enguany, les actuacions tindran lloc en sis poblacions, Tarragona, Torroja del Priorat, El Vendrell, Valls, Gandesa i Barberà de la Conca.
 
Com a novetat s'incorpora la targeta de fidelització que permetrà a les persones que assisteixin a les sis sessions de Divendres DiVins partipar en el sorteig on el premi serà un lot de vi de les diferents DO's participants.
 
La voluntat dels organitzadors, segons ha comentat Jordi Agràs, director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, és potenciar tres aspectes ben diversos de les nostres comarques i convertir-los en un nou atractiu turístic i cultural: els espais patrimonials, els vins de les diferents denominacions d'origen i també els artistes del territori que oferiran una selecció de la seva feina, en molts casos creada de forma expressa per aquest cicle dels Divendres DiVins. Segons Jordi Agràs, "les propostes dels Divendres DiVins ens permetran fer un nou tast de la creativitat de les nostres comarques: la creativitat del passat esdevinguda patrimoni i la creativitat del present dels nostres artistes i viticultors que comparteixen amb nosaltres el fruit i el resultat del seu talent i treball".
 
El director territorial d'Agricultura de Tarragona, Angel Xifrè ha destacat la importància d'aquest tipus d'iniciativa per donar a conèixer i promocionar el vi català al consumidor de proximitat: "Per primer cop una tercera part del vi consumit a Catalunya és català.  Aquesta dada és molt important però l'aspiració és com a mínim assolir el 50%.  Iniciatives del tipus Divendres DiVins recolzen aquests objectius"".
 
Dates, espais i artistes 3a edició Divendres Divins
 
1 de juliol / CRDO Catalunya / Pont del Diable (Tarragona)
Gemma Güell & Georgina Oliva, Oneothrix Point Never, Lydia Mendoza: Maria Rosa
 
8 de juliol / DOQ Priorat / Teatre de Torroja de Priorat
Lyubomira Stoycheva i Dani Herrera: Vi i violí
 
15 de juliol / CRDO Tarragona / Convent del Carme (Valls)
Èric Vinaixa: Llarga vida al Rock & Roll
 
22 de juliol / CRDO Conca de Barberà / Castell de Barberà de la Conca
Xavier Pié i MACC i Josep Maria Puig i Baiget: Sensacions d'una nit d'estiu. Vi, música i poesia
 
5 d'agost / CRDO Penedès / Museu Deu (El Vendrell)
Sonia Linares Berroy & David Chueca, Antonio León, Mariano Varela: Et-co* i la experiència divina en 4 biorritmes
 
12 d'agost / CRDO Terra Alta / Palau del Castellà
Albert Ferré i Gerard Marsal: Cordiàlegs
 
La selecció dels artistes participants es va fer a partir d'una convocatòria pública oberta als membres de la plataforma Territoris Creatius (www.territoriscreatius.cat) entre les quals s'ha seleccionat les sis propostes artístiques que finalment integren Divendres Divins 2016. Tots els artistes, així com els espais patrimonials de la tercera edició del cicle Divendres DiVins són nous o en cas de repetir ofereixen un espectacle diferent. L'aforament d'aquests actes és limitat i es recomana reserva prèvia a les DO corresponent. També per aquest motiu es prega puntualitat perquè les visites al diversos espais patrimonials començaran a les 19.30h
 
Els artistes, els espais i els espectacles.
 
La tercera edició dels divendres divins començarà el 1 de juliol amb la DO Catalunya com a protagonista. Serà al Pont del Diable de Tarragona amb la. El Pont del Diable és una construcció romana que sembla que s'ha de datar en el segle I d C, un equipament construït per portar aigua des dels rius Gaià i Francolí a la ciutat de Tarraco. Actualment és de titularitat pública i està en desús si bé hi ha dades que en diversos moments històrics se l'ha restaurat i utilitzat (segle X i segle XVIII principalment) . Es tracta d'un dels aqüeductes més monumentals i ben conservats de l'occident romà.  Cal tenir en compte que Tàrraco va ser una de les ciutats més importants de la Península en època romana.
L'espectacle que es podrà veure serà Maria Rosa, amb coreografia i interpretació de la vendrellenca Gemma Güell a partir de la dramatúrgia deGeorgina Oliva i la música d'Oneothrix Point Never, Lydia Mendoza. Es tracta d'una abstracció de l'obra teatral del mateix nom d'Àngel Guimerà. La coreografia explora el territori més íntim de la protagonista on es presenten dubtes, temors i contradiccions envers la seva realitat. Es va estrenar a la Biblioteca del Vendrell el 22 d'Abril de 2016.
 
El dia 8 de juliol, la DOQ Priorat organitza el seu Divendres DiVins a Torroja del Priorat, concretament al nou teatre de Torroja.  L'edifici del teatre és nou, inaugurat per Sant Miquel (setembre) de 2014.  Es va edificar sobre l'antic teatre de Torroja gestionat fins al moment de la cessió a l'ajuntament per l'associació la Unió. La visita prèvia al tast de vi i actuació artística consistirà en conèixer alguns dels espais i elements patrimonials que es conserven al municipi.
 
L'acte comptarà amb l'espectacle 'Vi & Violi', amb la violinista búlgara resident a Tarragona Lyubomira Stoycheva. Titulada per l'Arts School Dobri Hristov de Varna (Bulgaria) és professional d'aquest instrument des del 1987. En aquest temps s'ha dedicat a innumerables actuacions en directe com a solista i com membre de diferents formacions musicals. Resideix a Tarragona des del 2012.  La seva actuació estarà complementada pel treball de l'actor Dani Herrera que generarà context i ambient a la seva música.
 
El dia 15 de juliol la DO Tarragona tindrà la seva sessió dels Divendres DiVins al Convent del Carme de Valls, una construcció amb dos edificis ben diferenciats, l'església amb campanar i el convent, originalment destinats als usos de un convent de carmelites. Al segle XIX es va utilitzar també com hospital i actualment és centre educatiu. L'acte s'acompanyarà d'una visita guiada al Call Jueu, situat a tocar del Convent.
 
La música anirà de la mà del polifacètic músic Èric Vinaixa que es presenta aquest cop en format trio per oferir-nos un directe acústic carregat de bones vibracions, amb un repertori titulat 'Llarga vida al rock and roll' format per música pròpia i versions de clàssics que han marcat la seva carrera musical (Rolling Stones, Beatles, Bowie, Springsteen, Creedence, Queen, etc...).  El seu coneixement dels clàssics fa que situï cada cançó al lloc que li pertoca, enmig d'anècdotes i històries que molt pocs coneixen, fent del concert un espectacle únic que es va construint sol, amb la interacció del públic. El músic de Miravet estarà acompanyat de  Xavi Garcia i Albert "Greenlight" Cariteu.
 
La DO Conca de Barberà realitzarà la seva actuació al Castell de Barberà de la Conca el divendres 22 de juliol. Es visitarà el castell d'estil  romànic que va estar en ús des dels segles XI al XIX amb algunes interrupcions. És de titularitat pública i les restes que ens han arribat s'han restaurat per fer-lo visitable. Està situat a la part més alta del turó on s'ubica la població de Barberà de la Conca. Actualment queden dos cossos, l'un de planta quadrada i l'altre rectangular, que deuen correspondre al sector original de castell i a la capella, romànica dedicada a Sant Joan. A la banda nord, s'aixecaven altres edificacions -avui desaparegudes- que els documents anomenen "Palau Nou" i cellers. Al costat nord de la capella hi ha tres arcades (que els documents anomenen claustre). Al mig hi havia el pati d'armes amb un pou al centre. Tot el recinte era circumdat d'altes muralles emmerletades amb una imponent torre circular a l'angle NW (avui en resten només uns 2 m d'alçada).
 
A Barberà es podrà assistir al muntatge 'Sensacions d'una nit d'estiu'. En aquesta ocasió, a la música del saxofonista Xavier Pié i el guitarristaMACC s'hi afegeix la veu de Josep Maria Puig i Baiget per tal d'oferir-nos un treball que vol aprofundir en les sensacions que es creen quan tornem als nostres orígens. El retorn a la simplicitat, tornar a descobrir-se a un mateix, el gaudi de sentir-se part de la natura... són efectes que es produeixen quan el que sentim és produït per quelcom que neix de la terra ens fa mirar al cel.  El programa que uneix paladars, tanins i la veu d'un rapsode que recitarà poemes i textos literaris d'autors de casa nostra, amb les composicions musicals que aniran en funció del tast de vins presentats.
 
La DO Penedès traslladarà la seva activitat el dia 5 d'agost al Museu Deu del Vendrell, un dels testimonis més importants del col·leccionisme català del segle XX. El seu fundador, l'antic notari de la vila, el  Sr. Antoni Deu Font (1918-2001), va reunir una nombrosa i heterogènia col·lecció d'obres d'art que va donar al municipi l'any 1987. El Museu Deu fou inaugurat l'any 1995, i s'ubica en una antiga casa senyorívola que fou completament remodelada en el seu interior per tal d'acollir a les sales d'exposició les col·leccions de pintura, dibuixos i aquarel·les; escultura; vidre de Nancy i vidre bufat català; ceràmica contemporània, rajoles d'arts i oficis i pots de farmàcia; morters gòtics; mobiliari d'època; art religiós format per peces d'orfebreria, talles religioses, catifes, bacines, casulles, reliquiaris, rosaris...; tot un ventall de representacions artístiques que es mostren d'una manera original i atractiva en les tres sales d'exposició permanent. La sala soterrani està destinada a la realització d'exposicions temporals de les obres situades a la reserva del Museu Deu. Al Vendrell es presentarà el concert-tast amb el grup de folk exploratiu Et-co*  titulatL'experiència divina en 4 biorritmes a càrrec de Sonia Linares Borroy & David Checa, Antonio León y Mariano Varela.  
 
Els Divendres DiVins 2016 clouran el dia 12 d'agost a Gandesa amb la DO Terra Alta, concretament a la Presó de Gandesa o Palau del Castellà. L'avui anomenada presó de Gandesa és un edifici d'origen medieval que rep el nom de l'última de les funcions per a les quals ha estat utilitzat. Situada dintre el casc antic de la població, la façana més antiga dóna al carrer del Castell. Hom creu que en principi era el palau dels receptors de l'ordre Santjoanista, que controlava la vila després del 1319 en què foren expropiats els bens dels Templers, senyors del lloc des de la reconquesta. La hipòtesi, que pugui correspondre a l'antic castell no s'ha comprovat. És probable que el casal hagi estat destinat des de sempre a funcions de tipus municipal. En els segles XV-XVI era conegut com a "Casa del Delme", i la tradició recull també referint-se a ell el nom de "La Quarantena", ja que era el lloc on hom aplegava els tributs imposats per a ajudar a l'obra de l'església parroquial - corresponents a la quarantena part dels fruits.
 
A Gandesa es farà el concert 'Cordiàlegs' amb el saxo i les programacions del reusenc Gerard Marsal i el saxo de l'alcoverenc Albert Ferré. Es tracta d'una performance creativa inspirada en la necessitat humana de comunicar i d'escoltar, d'empatitzar i discutir,  on les improvisacions i el diàleg musical passegen  de manera amable, espontània, cordial.