Cercar en aquest blog

4/22/2016

El Parc Natural del Delta de l'Ebre alliberarà 2.000 samarucs a la llacuna de l'Estany Tort de l'Ametlla de Mar


Imatge
Tècnics del Parc Natural del Delta de l'Ebre alliberaran el proper dimarts, 26 d'abril, 2.000 samarucs (Valencia hispanica) a la llacuna de l'Estany Tort de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre). També hi participaran representants de l'entitat Paisatges Vius i els alumnes de l'IES de l'Ametlla de Mar. Aquests peixos en greu perill d'extinció s'han criat en captivitat al Centre Ictiològic del parc, on s'hi duu a terme un programa de conservació i recuperació d'aquesta espècie.
 
El samaruc és un dels vertebrats més amenaçats del planeta que només es troba a la península ibèrica, més concretament a les Terres de l'Ebre i al País Valencià. La precarietat de la seva situació radica en la introducció generalitzada d'un altre peix, la gambúsia (Gambusia holbrooki), i la pèrdua i degradació d'hàbitats. Aquestes amenaces condicionen en gran mesura la seva viabilitat a llarg termini ja que la tendència poblacional és negativa tot i els constants esforços per recuperar-lo. A Catalunya existeixen únicament quatre poblacions, totes elles a les Terres de l'Ebre.

Història d'una recuperació

L'entitat sense ànim de lucre Paisatges Vius, dedicada a la conservació de la natura, la biodiversitat i el paisatge, va endegar l'any 2014 el projecteS.O.S. Samaruc, amb la col·laboració del Parc Natural del Delta de l'Ebre i l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar. El projecte està finançat per Fons Andrena i la Fundación Biodiversidad. L'objectiu principal és augmentar la distribució del samaruc, establint nous nuclis en aquest municipi. També contempla la restauració de tres llacunes amb les característiques morfològiques, biològiques i fisicoquímiques que necessita aquest peix.

L'any 2015, dins del marc d'aquest projecte, es va restaurar la llacuna de l'Estany Tort. Des de la finalització de les obres de restauració, el gener del 2015, fins ara, tècnics del parc han realitzat una sèrie d'estudis de seguiment per valorar la idoneïtat de l'alliberament. Els resultats han confirmat que l'estany és adequat per albergar un nucli poblacional de samaruc viable a llarg termini.