2/10/2016

V Cicle Biografies Ampostines

Per cinquè any consecutiu, l'Antena del Coneixement de la URV a Amposta, el Museu de les Terres de l'Ebre i l'Ajuntament d'Amposta, amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, presenten una nova edició dl cicle de conferències "Biografies Ampostines" amb l'objectiu de recuperar i divulgar les vivències i els treballs realitzats per persones vinculades a la ciutat d'Amposta. 

Com cada any, el cicle consta de 4 biografies i inclou personatges del passat que han destacat en la història més recent d'Amposta i personatges del present que han esdevingut i esdevenen un referent per a les generacions actuals. 

En aquestes conferències, – presentades per diversos investigadors locals, col·laboradors i familiars– no només és parla de la carrera professional o de les fites aconseguides per aquestes persones, sinó que es buscar compartir amb el públic històries molt personals, aspectes poc coneguts dels biografiats, i fets col·lectius que han contribuït a construir la història contemporània de la ciutat. 

En aquesta edició, les personalitats escollides són representants camps professionals molt diferents, com la música, la cultura, el món artístic, la pagesia i la política de tot el segle XX i inicis del segle XXI; però totes elles han contribuït amb les seves aportacions a conformar la ciutat dinàmica i oberta que tots coneixem avui dia. 

PROGRAMA

Dijous, 11 de febrer de 2016 a les 19,30 h

José Guarch Ferrer "Lo Teixidor", cantador de jota, a càrrec d'Emília Serret i Lluís Garcia.

José Guarch, conegut com "el Teixidor" pels orígens familiars, és l'últim exponent d'una antiga tradició d'un gènere únic de cantadors i versadors, que improvisaven les lletres de les seves jotes d'acord el context en el que es trobaven. Sempre acompanyats de la música dels instruments de vent i de corda de la rondalla, amenitzaven tot tipus de celebracions i esdeveniments públics i privats com festes populars, batejos, bodes, comunions... arreu de les Terres de l'Ebre, i en el cas de Teixidor, de forma habitual al restaurant l'Estany. 

Dijous, 18 de febrer de 2016 a les 19,30 h 

Joan Talarn Talarn, pagès represaliat, a càrrec de Pere Ferré i Jordi Talarn.

La vida, i circumstàncies, de Joan Talarn serveix de mostra per parlar de tota una generació.Nascut únic fill baró d'una família modesta de pagesos, en la seva joventut va fer de soldat al Marroc. Retornat al poble i a la vida de pagès, entra a treballar a la Cambra Arrossera d'Amposta. L'any 1936 fou elegit regidor a l'Ajuntament d'Amposta per Esquerra Republicana de Catalunya. Aquest càrrec li costarà, després de la Guerra Civil, un consell de guerra i l'empresonament a les presons franquistes i el marcarà de forma que, 20 anys després de la sublevació militar, encara en període de dictadura, els seus antecedents penals li causaran problemes per obtenir el passaport per sortir a l'estranger.

Dijous, 25 de febrer de 2016 a les 19,30 h 

David Morales Montañés, professor i músic, presentació a càrrec de Santi Martí. 

Músic format a la Lira Ampostina, continuà els estudis musicals i la especialització en trombó de vares, fiscorn baix i bombardí al Conservatori Superior de Música de Barcelona. Ha format part de formacions de música de cambra i de diverses orquestres simfòniques. També ha treballat en diferents escoles de música, entre elles a Berga, Amposta i Sabadell, com a professor. 

Des de l'any 1992 forma part de l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, com a trombó i bombardí. Des de 2007 és el president de l'Asociación de Músicos profesionales de Orquestas Sinfonicas i membre del Consell d'Administració de la Societat de Artistas, Interpretes y Ejecutantes.

Dijous, 3 de març de 2016 a les19,30 h 

Mari Chordà, artista multidisciplinar, poeta... i moltes altres coses, presentació a càrrec de Júlia Idiarte.

Artista, pintora, poeta i activista socio-cultural feminista, pionera en l'expressió visual de la sexualitat femenina lliure. Coneguda com a fundadora del mític local "Llar" a Amposta (1968), on es van realitzar concerts de la Nova Cançó i actes de reivindicació social i cultural durant el final del franquisme, i de l'espai laSal Bar Biblioteca Feminista (1977-79) a Barcelona, lloc d'acollida i intercanvi cultural per dones. A més, també va fundar l'empresa cultural laSal edicions de les dones, des d'on impulsà l'Agenda de les dones.

L'obra d'aquesta artista polifacètica ha format part de l'exposició The World goes Pop, realitzada a la Tate Modern de Londres el passat 2015.