2/03/2016

Els alcaldes de Gandesa, Falset i Móra d'Ebre reclamen solucions per a l'N-420

Els alcaldes de Gandesa, Carles Luz; Falset, Jaume Domènech, i Móra d'Ebre, Joan Piñol, s'han reunit avui a l'Ajuntament de Gandesa per tal de tractar qüestions d'interès comú. Aquesta ha sigut la primera reunió conjunta dels tres alcaldes en el mandat municipal actual, amb la intenció de tractar qüestions d'interès per als municipis que conformen l'eix Terra Alta, Ribera d'Ebre i Priorat, comarques que mantenen una vinculació tradicional a causa del seu bon veïnatge i dels interessos compartits en diferents àmbits.

Una de les principals qüestions tractades en la reunió d'alcaldes ha estat la carretera N-420, que unix les tres capitals comarcals. Els tres alcaldes han coincidit a fer front comú en les reivindicacions de millora d'aquesta via de comunicació, tals com la construcció de la variant de Gandesa, encallada des de fa decennis; la millora del ferm del tram entre Falset i Móra la Nova o l'eliminació de les bandes rugoses que s'han instal·lat al tram de la Teixeta, al terme del Pradell.

Segons ha explicat l'alcalde de Gandesa, Carles Luz, es donarà trasllat d'aquestes reivindicacions al subdelegat del Govern central a Tarragona, Jordi Sierra, per reclamar celeritat en aquestes inversions, ja que es tracta de la principal via de comunicació del territori. Luz ha explicat que tots aquests projectes, començant pel de la variant de Gandesa, patixen anys d'endarreriments. Els alcaldes han posat de manifest la urgència d'executar les obres de millora del tram entre Falset i Móra la Nova, que es troba en molt mal estat i constituïx un perill veritable per als molts veïns d'aquestes comarques que hi transiten a diari.

En matèria de transports, els alcaldes han debatut sobre la situació de les connexions ferroviàries del territori de la línia que transcorre per les tres comarques. En aquest punt es reclama una millora en la prestació del servei i el manteniment de les freqüències de pas actuals.

Un altra qüestió destacada de l'agenda dels alcaldes ha sigut l'hospital de Móra d'Ebre, un centre sanitari que, en opinió de Luz, "ha funcionat molt bé i ha donat molt bon servei als nostres municipis, i que volem i necessitem que continuï prestant este bon servei". Els alcaldes aposten perquè l'hospital morenc es gestioni des del territori i reivindiquen que es recuperi l'esperit i el model de gestió que emana del programa Altebrat (acrònim de Terra Alta, Ribera d'Ebre i Priorat), que atorga el protagonisme a les institucions d'aquestes comarques.

Un altre aspecte en què han fet esment els alcaldes gandesà, falsetà i morenc ha sigut l'econòmic i, en especial, han tractat sobre la necessitat de generar sinergies per afavorir la comercialització dels productes de proximitat del territori, tals com el vi, l'oli o la fruita, entre d'altres. En aquest punt, s'ha posat de manifest la necessitat d'encetar vies de col·laboració en matèria de promoció turística, atesa la realitat de comarques rurals i la importància creixent que està adquirint l'agroturisme.