Cercar en aquest blog

5/15/2015

Dolors Gurrera (PSC) presenta la seua candidatura municipal a Móra d'Ebre

El PSC ha celebrat avui un acte de campanya a Móra d'Ebre, en què ha presentat la candidatura que encapçala Dolors Gurrera i el programa electoral. L'acte ha estat presentat per Miquel Pérez.

Josep Solé Arnal, número 6 de la llista, cap de la candidatura socialista a les eleccions de 2011 i actual regidor a l'Ajuntament, ha dirigit un parlament als assistents. Arnal s'ha referit a l'eslògan del PSC, "Gent com tu", i ha dit que defineix molt clarament el tarannà de la llista socialista.

Ha fet un balanç de l'acció del grup municipal en els darrers quatre anys. En primer lloc s'ha referit a unes pintades contra l'alcalde de Móra d'Ebre ("Fora Piñol") que han aparegut al poble i ha dit que "com a partit i com a persones les rebutgem categòricament", però dit això, ha afegit: "ara fa quatre anys, a la web de CiU a Móra, es van publicar amb anònims autèntiques calúmnies contra persones de la nostra candidatura, amb anònims i pseudònims. Dic això perquè el nostre estil no és difamar amb anònims, si hem de dir alguna cosa, la diem a la cara".

Solé ha dit que li molesta especialment la gent que menteix conscientment. Una de les coses que més ha molestat al grup municipal del PSC, segons ha explicat el candidat, ha sigut "la falta de transparència, no se'ns ha convocat a cap adjudicació, cosa que no passa al Consell Comarcal". També ha denunciat que les actes de la Junta de Govern, "que s'han de lliurar en deu dies segons la llei, de vegades han passat més de dos mesos a fer-nos-les arribar".

Sobre el deute municipal, Solé considera que "és increïble que algú pugui creure que es va dilapidar diner públic en les dos legislatures encapçalades per l'alcalde Josep Solé (PSC)". Ha explicat que a la liquidació de 2014 el deute és pràcticament el mateix que el que va deixar el govern del PSC ara fa quatre anys, al voltant de 6,5 milions d'euros, si bé l'alcalde convergent, Joan Piñol, "va dir que s'havia trobat 8,5 milions d'euros. Hores d'ara els documents oficials són estos", ha dit l'encara regidor socialista.

Quant als impostos, ha explicat que "se diu que els impostos esta legislatura s'han rebaixat, cosa que és totalment falsa". Al butlletí de CiU s'esmenta "disminució de l'IBI un 5%" i això "és totalment fals" i ha animat els presents a què comparin el seu rebut de l'IBI del 2011 i el del 2014 per comprovar que el govern "menteix". També ha explicat que a la liquidació del pressupost de 2014 s'ingressa el 24% més en concepte d'impostos que al de 2010. Segons les dades fetes públiques per Josep Solé, la despesa de personal de l'Ajuntament s'ha incrementat en 600.000 euros en la previsió de liquidació de 2015.

Josep Solé s'ha referit a la manca de sòl industrial actualment a Móra d'Ebre, perquè l'Incasòl ha llogat la finca de l'ampliació del polígon industrial a un pagès per vint anys. Ha explicat que "sembla que en el debat preelectoral es va dir que en quinze dies es pot recuperar la finca, i això és fals" i ha puntualitzat que "s'hauria de pagar una indemnització molt gran al pagès". A més, ha dit: "l'Incasòl té un polígon molt gran al poble del costat i, de ben segur, la seua prioritat no serà recuperar la finca que ha llogat".

En matèria d'educació, Solé ha dit que els socialistes discrepen de la línia de subvenció lineal i universal d'un 20% del cost dels llibres escolars, que s'atorga "a qui se'ls pot pagar i a qui no". Les subvencions, segons Solé, "han de ser per a les persones que ho necessiten".

En matèria de medi ambient, ha criticat que en quatre anys no s'hagi fet ni una reunió de la comissió de l'Agenda 21.

Una altra qüestió preocupant per al candidat socialista és "la pèrdua de capitalitat de Móra". Segons Solé, Móra d'Ebre s'ha caracteritzat històricament per la seua generositat vers la comarca. "Ara Móra ha entrat en conflicte amb la resta de pobles de la comarca, i aquest enfrontament ha derivat a l'àmbit judicial, ja que l'Ajuntament ha denunciat el Consell Comarcal". Fins a l'any 2011 "president o vicepresident del Consell sempre havia estat una persona de Móra d'Ebre i en aquesta legislatura, al regidor de Móra al Consell els seus propis companys, del mateix partit, li van dir: "noi, al carrer" i per unanimitat". Davant d'aquesta situació, Solé considera que Móra ha perdut la seua essència.
Sobre la llei de barris ha dit que el grup de CiU, quan estava a l'oposició, va votar-hi en contra "i tot això està documentat". S'ha referit al "projecte estrella del barranc de les Moreres, que ja sabeu com s'ha acabat. Perdent el temps, tot i que ja se'ls va advertir que el projecte no anava enlloc".
Per la seua banda, la candidata Natàlia Pellejà ha explicat les línies del programa social, educatiu i de festes. Ha anunciat el suport a la Móra Morisca, el suport al jovent i a la gent gran. També ha advocat per les festes al carrer i per reforçar la Móra Morisca.

El candidat Joan Garcia, fill del primer alcalde democràtic de Móra d'Ebre, Francesc Garcia, ha llegit una declaració de principis en què ha lloat la candidatura del PSC i ha promès transparència i consens a l'Ajuntament i ha anunciat que "anirem en contra de la prepotència i el caciquisme".

Miguel Pablo Gimeno, candidat número 3, ha reconegut que els socialistes ara no estan de moda i ha reconegut els errors comesos pels socialistes. Ha dit que, malgrat tot, les arrels i les idees del projecte socialista estan fortes, tot i que l'arbre del PSC va perdent fulles. Ha reclamat que aquestes arrels advoquen perquè la societat del benestar s'ha de basar en educació, sanitat i justícia gratuïtes i de qualitat, i en unes jubilacions justes. En opinió de Pablo, els governs de dretes estan donant cops que seran difícils de capgirar a aquests pilars de l'estat del benestar.

En opinió del candidat, les 13 persones de la llista consideren que hi ha una altra manera de fer política al poble, que és possible fer política sense dir mentides, sense la supèrbia i sense creure's que "som els amos del poble".

Finalment ha assegurat que "lluitarem perquè l'hospital mantingui la cartera de serveis i les ampliï" i s'ha acomiadat dient "sentiu-vos orgullosos del que sou".

Montse Latorre, candidata número 2 de la llista, ha explicat que es presenta per lliutar contra les desigualtats i perquè se sent socialista. Ha agraït als companys per confiar amb ella. Sobre la promoció econòmica, ha explicat que els socialistes donaran suport a la comunitat de regants i la cooperativa, i que intentaran aconseguir una indústria transformació. "Treballarem per obtindre sòl industrial", i ha proposat fer un viver d'empreses i facilitar els tràmits per a l'establiment de comerços al municipi. També proposa subvencionar l'obertura de nous establiments. En matèria turística, Latorre creu que cal potenciar-lo molt: "Móra s'ha d'obrir al riu. Apostem pel riu, el castell i el barranc de les Moreres, on s'instal·larà un parc públic". També ha anunciat que es volen catalogar els edificis històric i impulsar unes fires de qualitat.

Per acabar ha dit que l'Ajuntament gestiona gairebé 20.000 euros diaris i que aquests recursos es poden gastar en pro del poble o en càrrecs de confiança.

Finalment, la cap de llista, Dolors Gurrera Romo, ha fet ús de la paraula per agrair als seus companys de candidatura la confiança que li han fet. Ha explicat que es presenta pels seus valors d'esquerres i per creure que era necessari per a la gent de Móra que tingués l'opció de triar a l'Ajuntament de Móra. També ha anunciat que es proposa treballar amb més transparència i humilitat.

Sobre el programa electoral ha dit que és "real i sense demagògia". Per a Gurrera, la seua prioritat seran les persones i les seues necessitats. Creu que l'Ajuntament ha de lluitar per garantir una vida digna i de qualitat als veïns. Considera que l'Ajuntament ha d'assegurar l'accés de tots als serveis públics, ha de mantindre la cohesió social i ha de previndre les desigualtats. En aquest punt, creu que la creació dels llocs de treball perquè les persones es puguin desenvolupar.

La candidata del PSC considera que l'Ajuntament ha d'informar la població dels plans d'emergència, de l'ordenança cívica, del reciclatge, ha de protegir el patrimoni i eliminar barreres arquitectòniques.
Pel que fa a la capitalitat de Móra d'Ebre, ha dit que Móra ha de mostrar la seua cara amable als pobles de la comarca i ser un orgull per a la seua gent.

Tot això, segons Gurrera, no serà possible si no hi ha un bon govern, un govern que al seu parer ha de ser "obert i transparent, on tothom pugui accedir a la informació de l'equip de govern. Un govern eficaç, que no malgasti els diners públics i que sigui àgil al prendre les decisions".
La candidata ha pres el compromís de "posar davant de tot el benestar de les persones i fer de Móra d'Ebre un poble del que ens puguem sentir força orgullosos".