Cercar en aquest blog

2/27/2015

L’ocupació creix a les Terres de l’Ebre un 2,7% a finals del 2014 i s’assoleixen els 47.030 cotitzants a la Seguretat Social, la millor xifra des de l’inici de la crisi

El catedràtic d'economia i director de la Càtedra d'Economia Local i Regional del campus Terres de l'Ebre de la URV,  Juan Antonio Duro, acompanyat per la directora dels Serveis Territorials de Governació i Administracions Públiques a les Terres de l'Ebre, Rosa Peig, i pel president del consell comarcal de la Terra Alta, Carles Luz, ha presentat aquest migdia a Gandesa el Butlletí d'Anàlisi de la Conjuntura Local de les Terres de l'Ebre del quart trimestre de 2014.  Una de les primeres conclusions que s'extrau de l'estudi és la consolidació i embranzida, els darrers mesos del 2014, de la millora econòmica que es venia enregistrant els mesos anteriors a les Terres de l'Ebre i que per primer cop des de l'inici de la crisi van permetre  tancar l'any deixant de banda les xifres negatives de destrucció de llocs de treball i generant un creixement prou importat i significatiu de l'ocupació del 2,7%. A més, el darrer trimestre del 2014, per primer cop també  des que va començar la crisi, van créixer tots els grans sectors, incloent-hi la construcció que ho va fer en un 3,3%. Juntament amb la construcció el sector econòmic mes dinàmic va tornar a ser el de Serveis que es perfila com el gran motor del rellançament de l'economia ebrenca amb una taxa de creixement del 3,3%, gairebé 2,5 punts superiors al del trimestre anterior. En canvi, el comerç, tot i guanyar afiliats aquest trimestre, continua creixent molt per sota de la mitjana.


Amb aquesta recuperació de tots els sectors econòmics s'ha aconseguit, en el trimestre analitzat, un augment de l'afiliació en les quatre comarques del 2,7% interanual, sobretot en el règim d'assalariats, arribant als 47.030 afiliats a la seguretat social. Segons recorda el catedràtic Juan A. Duro "és la millor xifra des de l'inici de la crisi, generalitzada en tots els grans  sectors econòmics, fins i tot, en la construcció i que indica, juntament amb la dada d'aturats, el clar canvi de cicle i l'assentament de la recuperació. El creixement a més s'ha donat en totes les comarques. No obstant, cal molta cautela donada la naturalesa dels indicadors considerats. És a dir, la millora quantitativa sembla clara i més des dels pitjors moments de la crisi, però hi ha evidències que indiquen problemes amb la qualitat de l'ocupació generada i les desigualtats econòmiques".


Menys atur

Quant al nombre d'aturats, per quart trimestre consecutiu es redueix en termes interanuals. Així, el quart trimestre del 2014 els aturats a les Terres de l'Ebre eren 14.334, 533 persones menys que el trimestre anterior. Això significa una caiguda del 7,1% del nombre d'aturats, més de dos punts superior que el trimestre anterior i apropant-se al 8% de caiguda del conjunt de Catalunya. Aquest atur s'ha reduït en les quatre comarques, amb una major incidència del -9% a la Terra Alta.  Aquesta baixada en les llistes de l'atur s'ha donat amb força en el major grup d'aturats, els homes, amb una caiguda del 10,7%. Per edats, únicament els majors de 50 anys continuen engrossint aquesta llista, tot i que a un ritme més reduït de l'1,2%. El grup que ha abandonat l'atur en un percentatge més elevat de -12,7 són els menors de 30 anys que mantenen 2.143 persones a l'atur enfront dels 3.460 de les persones entre 30 i 39 anys, dels 3.822 de 40 a 49 anys i dels 4.910 dels majors de 50 anys. Segons Duro, "en aquest sentit, doncs, les dades demostren clares dificultats per a incorporar els aturats de major edat (típicament de llarga durada) al mercat de treball i, per tant, la necessitat d'aprofundir en Plans Especials per a la seva integració laboral lligats a la formació i a incentius públics diferencials de contractació". 


Aquesta baixada de l'atur ha estat generalitzada en tots els nivells de formació i força importat entre els nivells postsecundaris vinculats a estudis universitaris de primer cicle i tècnics-professionals superiors amb caigudes del 22,8% i 13,7%, respectivament. L'atur ha tornat a disminuir  pràcticament en totes les categories d'ocupació, principalment entre els treballadors i operaris de la construcció i la indústria, l'única excepció s'ha de buscar novament en els treballadors en la restauració i el comerç. Finalment, pel que fa a l'atur per municipis es pot dir que ha baixat en tots, principalment a Gandesa (14%), Roquetes (12,6%), Alcanar (11,5%) i Santa Bàrbara (10,1%) amb l'excepció de Móra d'Ebre (+1,1,) i l'Aldea (+3,9%).


Amb totes aquestes dades a la mà, el professor Duro ha indicat que "les expectatives pels propers trimestres són positives, donada la posició dels factors conjunturals generals. La millora en les condicions financeres, la reducció en els preus de petroli i la recuperació del consum permet preveure que els creixements de l'ocupació es mantinguin en aquests ritmes o fins i tot millorin".