2/20/2015

Esquerra denuncia la incapacitat del Departament d’Agricultura per resoldre els problemes que afecten les Terres de l’Ebre

Aquest matí, el diputats republicans al Parlament de Catalunya Lluís Salvadó i Dionís Guiteras s'han reunit amb el representant territorial d'Unió de Pagesos, Joan Montesó, i amb els alcaldes d'Alcanar i Roquetes per valorar diversos temes i problemàtiques de l'àmbit del Departament d'Agricultura centrades a les Terres de l'Ebre. Segons Salvadó, 'constatem la incapacitat del Departament i del Govern per donar resposta a quatre problemes greus que afecten aquestes terres i que cada dia es fan més grossos'.

Sobre la crisi del cítric, Esquerra demana actuar en dues línies. D'una banda, a ampliar el contingent de retirada de fruita destinada a sucs, i això és una feina que ha de fer el Departament d'Agricultura davant el Ministeri d'Agricultura espanyol, un Ministeri que, segons Salvadó, 'sembla que s'està reservant aquests contingents per oferir-los a altres comunitats, mentre aquí continuem patint l'abandonament a què ens sotmeten'. És per això que es demana al Departament que faci més pressió sobre el Ministeri. L'altra via d'actuació que proposa Esquerra és dotar d'ajudes directes el sector, perquè els crèdits tous que ofereix el Departament via Institut Català de Finances no són prou. Per això Salvadó demanarà que hi hagi una priorització pressupostària i econòmica per donar resposta mitjançant ajudes directes.

Pel que fa al caragol poma, els diputats republicans, després de reconèixer la complexitat del problema, han insistit en la necessitat de prioritzar la recerca per tenir noves eines i productes per fer front a la plaga. Segons Salvadó, 'continua faltant coordinació i prioritat en l'àmbit de la recerca'.

Sobre el brot de sarna de les cabres dels Ports, Salvadó ha reconegut que algunes de les mesures que s'han pres els semblen adequades, però que els genera 'una sorpresa majúscula les declaracions contradictòries, la descoordinació i la falta d'alineació dels diferents àmbits de la Generalitat a les Terres de l'Ebre'. El diputat ha advertit que aquesta descoordinació en les seves estratègies i postures estan dificultant donar una bona resposta a aquest tema.

El quart element valorat per Esquerra és la inactivitat i manca de diligència del Departament d'Agricultura davant l'incompliment d'un mandat en forma de moció aprovat per unanimitat al Parlament el passat juliol. La moció demanava nomenar un equip tècnic per modificar i adequar els plans de gestió dels espais protegits i que estan dins la Xarxa Natura 2000 al delta de l'Ebre, i així disposar de més eines i més eficients per poder lluitar contra l'amenaça del Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre. Segons Salvadó, 'passats sis mesos, encara no tenim cap constància que el Departament d'Agricultura hagi fet res'.

Dionís Guiteras, portaveu d'ERC a la Comissió d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural del Parlament, ha afirmat que 'el que més preocupa és que un sector tan estratègic i important per al territori estigui pendent d'aquestes problemàtiques i de la manca de coordinació interna del Departament d'Agricultura de la Generalitat'; d'aquí que s'hagi compromès, en nom d'Esquerra, a incrementar la pressió i les mesures parlamentàries les properes setmanes, tant per denunciar la incapacitat del Departament esmentat com per buscar solucions i consensos perquè la situació es resolgui.