Cercar en aquest blog

1/25/2015

La Passió de Vilalba es declarada Patrimoni Festiu de Catalunya

La Passió engega aquest any el projecte l''Oli de La Passió' relacionat El lema del 2015 és una reivindicació al poder de la gent del poble i una mostra més del caràcter social d'aquesta versió de l'obra bíblica Vilalba dels Arcs, 24 de gener 2014 -. En el marc de l'acte de presentació de la temporada 2015, que va tenir lloc ahir a la Confraria de Nostra Sra. de Gràcia de la població, el Patronat de la Passió de Vilalba va anunciar que la representació ha rebut els reconeixements de Patrimoni Festiu de Catalunya i de Festa d'Interès Comarcal de la Terra Alta. 

Durant l'acte es va presentar també la programació d'aquest any que ve marcada per diverses activitats culturals i també d'altres relacionades amb els productes del territori. 

Precisament, dintre d'aquestes últimes, destaca com a novetat el projecte de l''Oli de la Passió'. 

L'acte va comptar amb la presència de Xavier Pallarès, delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Carles Luz, president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Francesc Domènech, alcalde de Vilalba dels Arcs i Camil Sampé, president del Patronat de la Passió. 

Com a clausura es va representar l'espectacle "El retorn de l'alba", amb la col·laboració del Grup de Diables Foc i Flama d'Horta de Sant Joan, una figuració del retorn de la llum als homes, aquella que cadascun de nosaltres pot aportar per fer una societat millor, tot fent referència a la imatge i eslògan del cartell 2015. 

Distincions atorgades 

Coincidint amb la seva vintena edició, la Generalitat de Catalunya ha declarat La Passió de Vilalba dels Arcs Patrimoni Festiu de Catalunya, una distinció que situa a la representació entre les activitats culturals més importants del país, ja que es tracta del màxim reconeixement que s'atorga actualment a aquests tipus d'esdeveniments. En aquest sentit, Camil Sampé, president del Patronat, va destacar la importància que té per a Vilalba rebre un reconeixement d'aquesta envergadura únic a la Terra Alta i que "ens posa al nivell de les cites culturals de referència que se celebren a Catalunya". 

Per la seva part, el Consell Comarcal de la Terra Alta aprovarà al llarg d'aquest mes de gener la declaració de La Passió com a Festa d'Interès Comarcal. En referència a aquest punt, Carles Luz, president del Consell Comarcal de la Terra Alta, va explicar que la distinció es farà oficial durant les properes setmanes. 


L'alcalde de la població, Francesc Domènech i Xavier Pallarès, delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, van felicitar a tots els membres de La Passió per aquestes distincions i per la feina feta durant aquestes vint edicions. 

Programa 2015 

D'entre la programació d'aquest any destaca el nou projecte l'Oli de La Passió que s'ha posat en marxa els darrers mesos i que té com a objectiu donar a conèixer els usos que l'oli ha tingut al llarg de la història. Les activitats relacionades amb aquesta nova iniciativa tindran lloc el Dissabte de Rams (28 de març de 2015), sumant així una jornada més a la present edició. 

La representació de La Passió es manté el Dijous Sant a la nit i el Dissabte Sant a la tarda i aquest any té com a eslògan 'Perquè junts serem forts i tindrem poder per canviar les coses', una reivindicació del poder de la gent del poble i una mostra més del caràcter social d'aquesta versió de l'obra. 

El Dijous Sant en finalitzar l'obra tindrà lloc el concert 'Apassionats pel Vi', mentre que el Dissabte Sant es realitzaran al llarg del dia una sèrie d'activitats a la població com ara la 8a edició del tast de vins, el mercat d'artesania i productes típics, el 3r concurs de pintura ràpida "Viu La Passió" o una Instameet, etc. 

Finalment, mencionar que el Dissabte Sant, en el marc del tast de vi comentat s'obriran les àmfores del Vi de la Passió, un vi elaborat a l'antiga a través d'un procés artesanal a símil del que es feia a l'època romana. Aquesta iniciativa sorgeix fa 8 anys com a resultat de la llarga tradició vitivinícola de la zona.

La Passió de Vilalba 

La representació de La Passió s'inicia a Vilalba dels Arcs (Terra Alta) l'any 1994 per iniciativa del grup de teatre La Pirindola, format per veïns i veïnes de la població, com una representació més. L'any 1995 però, la representació es repeteix i s'obre a la participació de la resta de persones del municipi. Any rere any, aquesta va incorporant una major participació de la població i actualment hi participen prop de 300 persones de diversos municipis de la comarca. 

La Passió de Vilalba, emmarcada en diferents escenaris exteriors ubicats pels carrers i places del nucli històric del municipi, és una adaptació lliure dels últims dies de la vida 
de Jesucrist que recull la vessant més social de la història bíblica. L'obra és teatre en estat pur on el públic és partícip de la història i sovint s'endinsa en les mateixes escenes de La Passió.

En les darreres edicions, al voltant de la representació hi tenen lloc actes culturals, artístics i gastronòmics, tots ells relacionats amb el territori, com ara un tast de vins, un 
mercat d'artesania o diverses actuacions musicals, entre d'altres. Aquest any a més s'incorpora el projecte de l''Oli de La Passió'.