Cercar en aquest blog

12/11/2014

Terricabras demana prendre mesures contra la plaga del cargol poma, una "preocupació absolutament europea"

El diputat d'ERC- NECat, Josep-Maria Terricabras, ha dit que, encara que pugui semblar un problema molt local, el cargol proma "és una preocupació enorme i absolutament europea, ja que si surt de l'Ebre, pot afectar fàcilment altres parts d'Europa". Per això, Terricabras ha dit que l'important és "que es conegui el problema, que se'l freni i que es resolgui", ja que si surt més enllà de l'Ebre, s'escampa i es reprodueix amb molta facilitat. Per això demana que es prenguin les mesures oportunes.


Les explotacions agràries, contra les cordes


"Este animalet està lluitant contra els pagesos, la Unió Europea, la Generalitat, el Ministeri, i ens està guanyant de llarg", ha dit Dani Forcadell, d'Unió de Pagesos, mentre mostrava un cargol poma mort. Forcadell ha afegit que "fa cinc anys que tenim el problema del cargol poma, estem lluitant contra ell i la sensació és que estem com el primer dia". El responsable del sector de l'arròs d'Unió de Pagesos també ha demanat a la UE mesures com en el seu moment va prendre contra el veto rus: "Les explotacions agràries comencem a estar contra les cordes. Portem dos anys amb unes pèrdues tremendes per hectàrea", ha alertat. "Si el Delta és de tots, l'hem de defensar entre tots. I si ho fem bé, podem ser el primer país del món que eradiqui aquesta plaga", ha assenyalat.


Combatre la plaga defensant el medi ambient


Per la seva part, Ignasi Ripoll, de SEO Birdlife, també ha demanat suport econòmic a la UE per combatre aquesta plaga i ha avisat que si s'escampa pot afectar "totes les zones humides del Mediterrani, des de Portugal fins a Turquia". I ha afegit que es combati la plaga tenint en compte la gran biodiversitat que hi ha al Delta de l'Ebre: "És una de les zones amb més biodiversitat de la UE i hem de vigilar de no afectar el medi ambient". Ripoll també ha dit que la gran biodiversitat pot ajudar: "Aquests espais són els que combaten millor les plagues de tot tipus. A la llarga, els ocells o els peixos poden integrar aquest animal, menjar cargol poma i ajudar a frenar la seva expansió, com ha passat amb el cranc americà i altres plagues".


La delegació ha mantingut reunions amb representants de la Direcció General d'Agricultura, de Medi Ambient, responsable del programa Life, i de la DG de Sanitat i Protecció al Consumidor.


El cargol poma va néixer al Brasil i s'ha escampat fins el sud-est asiàtic. El Delta de l'Ebre és l'única zona humida d'Europa afectada.



ref.jjvo4jen4hlfu71hpdvr3apg34