11/22/2014

Els centres d’estudis reivindiquen la importància de la recerca i la seva aplicabilitat com a recurs econòmic local

 

La vintena d'entitats participants a la XI Trobada d'Entitats i Associacions Culturals de l'Antiga Diòcesi de Tortosa (Terres de l'Ebre, Priorat, Franja, Maestrat i Ports) que ha organitzat aquest matí a Móra la Nova l'Institut Ramon Muntaner i la Coordinadora d'Estudis de Parla Catalana sota el títol "I després de la recerca...?", han pogut debatre sobre tres línies de treball relacionades amb la recerca que realitzen aquestes centres: "Eines i propostes per a la difusió de la recerca", "Aplicabilitat de la recerca" i "Noves línies de recerca en el territori". Una de les conclusions més destacades de la jornada  que s'ha posat a sobre la taula "és la necessitat de treballar per aconseguir més rendibilitat social i econòmica per a la recerca de qualitat que realitzem". En aquest sentit els centres d'estudi reivindiquen més suport per part de les institucions així com el reconeixement d'uns dret d'autoria als seus treballs de recerca que molts cops són emprats per tercers sense cap retorn al seu autor. Altres temes que s'han apuntat són que "les associacions més petites puguin mancomunar serveis" i "la necessitat de potenciar el treball col·lectiu".

 

D'altres millores que s'han de plantejar els centres d'estudi com a línies de treball, segons els grups de treball reunits avui, són el domini de les noves tecnologies "sense oblidar però oferir un contingut de qualitat i amb visió global i no local com fins ara, ja que les xarxes ens obren al món i el nostre públic ja no és tan local sinó més general" i treballar de manera sistematitzada i organitzada. Per tal de solucionar la manca de  formació en les eines 3.0 s'ha proposat buscar col·laboració amb institucions educatives. En un altre sentit s'ha apuntat la necessitat de trobar, a part de noves línies de recerca, nous espais de recerca fora dels establerts com puguin ser els museus o els mateixos centres d'estudi.

 

A més dels tres grups de treball la jornada incloïa l'espai final "Compartim projectes" on s'han donat a conèixer diferents investigacions realitzades pels centres d'estudi del territori, així com s'ha aprofitat per presentar els projectes "Patrimoni Oblidat, Memòria Literària", que és una cerca del patrimoni més proper que ha estat abandonat o ja ha desaparegut  i el que s'hi ha escrit sobre ell, i "Els Diputats de la Mancomunitat" que és un diccionari biogràfic i il·lustrat dels diputats de Barcelona , a càrrec de la CCEPC i l'IRMU. També s'ha fet balanç de l'activitat de la Comissió Cívica de Patrimoni de les Terres de l'Ebre, comissió que es va constituir l'any 2011 i funciona com un observatori del patrimoni natural i cultural de les quatre comarques de l'Ebre, en què un equip d'experts reflexiona i cataloga el llegat històric del territori, en tant que element identitari i de cohesió social. La seva presidenta Victòria Almuni ha anunciat que actualment la Comissió està immersa principalment en l'organització de les Jornades sobre intervenció al patrimoni a les Terres de l'Ebre, unes jornades que volen aprofundir en una primera sessió en el patrimoni rural arquitectònic.

 

La Trobada d'Entitats i Associacions Culturals de l'Antiga Diòcesi de Tortosa ha complert un anys més amb el seu objectiu d'oferir un espai de debati d'intercanvi d'idees, projectes i propostes, més enllà de les fronteres administratives.