Cercar en aquest blog

10/19/2014

Gandesa celebra la recreació històrica del casament reial de 1319



Els dies 18 i 19 d'octubre, Gandesa ha celebrat la recreació teatralitzada d'un dels episodis històrics més rellevants que han tingut lloc a la ciutat: el casament reial entre l'infant Pere de Catalunya i Aragó, i la princesa Leonor de Castella i Lleó, el 1319. Aquell casament havia d'unir els regnes d'Aragó i Catalunya amb el de Castella i Lleó, però un cop celebrada la cerimònia a l'església de Gandesa, l'infant va fugir perquè tenia vocació religiosa, amb la qual cosa ni el matrimoni ni la unió dels dos regnes es van consumar. Aquest episodi ha passat a la història amb el nom de la Farsa de Gandesa.

Avui diumenge han tingut lloc les representacions a càrrec del grup teatral local La Farsa, dirigit per a l'ocasió pel prestigiós escenògraf gandesà Antoni Belart, en diferents escenaris històrics de la ciutat com ara el palau del Castellà, Cal Baró i l'església de l'Assumpció.  Les representacions han implicat més d'un centenar d'actors amateurs del municipi i la comarca, que s'han preparat durant les darreres setmanes per participar en aquest muntatge, que ha esdevingut un veritable esdeveniment social a la capital de la Terra Alta.

Belart, al capdavant del grup teatral La Farsa, ha preparat un espectacle inèdit a les nostres comarques, que ha inclòs diversos elements d'escenografia per recrear l'època medieval: un vestuari d'època espectacular, cavalleries, desfilades, música, etc. i que ha  implicat a diferents entitats locals, com ara la Parròquia, el cor, la Societat Unió Gandesa, el jovent, entre d'altres.

Segons han explicat fonts de l'organització, des de fa deu anys el grup teatral La Farsa de Gandesa estava intentant portar a terme aquesta representació, un fet que finalment s'ha vist materialitzat avui. Aquest projecte és de llarg abast, ja que s'ha fixat l'objectiu de poder incorporar d'any en any nous elements fins a arribar a la representació de l'any 2019, quan tindrà lloc el 700 aniversari del casament reial, moment en què se celebrarà una recreació d'aquest casament amb el màxim esplendor possible.

Després de l'èxit aconseguit enguany, en què s'han exhaurit les entrades de les quatre representacions que s'han efectuat, des de l'organització ja es pensa  poder tirar endavant l'edició de l'any que ve amb un seguit de retocs i d'innovacions. L'alcalde de Gandesa, Carles Luz, ha destacat que la clau de l'èxit ha sigut la implicació de les entitats locals en l'organització d'aquesta activitat i també en la dedicació de tot el col·lectiu de La Farsa i del jovent local.

Les representacions d'avui, 19 d'octubre, s'han fet de forma simultània als palaus del Castellà (cort castellana) i a Cal Baró (cort catalana). Posteriorment s'ha efectuat la desfilada d'ambdós corts i del clergat, i, finalment, ha tingut lloc la cerimònia, que ha acabat amb l'inesperat desenllaç de la fugida de l'infant Pere, que ha deixat plantada a la nuvia a l'església, renunciant al regnat per dedicar-se a la vida monacal. 

La recreació històrica del casament reial ha anat acompanyada durant el cap de setmana per un mercat de productes agroalimentaris ebrencs a la plaça del Comerç i per diferents espectacles de carrer a càrrec de comediants i joglars que han contribuït a crear expectativa prèvia a l'enllaç. En el mercat de proximitat hi han col·laborat també el Consell Comarcal del Matarranya i l'Ajuntament de Morella, en el marc del projecte de promoció turística conjunta  Tres Territoris, en el qual també hi participa el Consell Comarcal de la Terra Alta.

Finalment, cal recordar que el dia 7 de juny es va fer un càsting per triar els protagonistes principals de la representació del casament reial.  Després de diverses proves i deliberacions es va acordar que el paper de la infanta Leonor de Castella el fes Gemma Hostau Belart, mentre que el protagonista masculí, l'Infant Pere de Catalunya i Aragó, ha sigut Marc Grau Ros. Antoni Balart ha explicat que té la intenció de fer cada any un càsting per triar els protagonistes de la representació i voldria que cada any fossin jóvens diferents.


En paral·lel a aquesta iniciativa, Àngels Cid (il·lustracions) i Maite Garde (textos) van presentar el dissabte 12 d'abril el conte titulat Un casament reial, que tracta sobre els esdeveniments històrics esmentats. L'acte es va celebrar al Palau del Castellà de la capital de la Terra Alta i va anar a càrrec de bibliotecari Marc Jornet, encarregat d'escriure el text de les representacions d'avui.