Cercar en aquest blog

8/30/2014

Móra d'Ebre celebra la tradicional Festa del Riu amb sirgadors, raiers i muletes


El dissabte dia 30 d'agost va tindre lloc davant del Club Nàutic de Móra d'Ebre l'edició 2014 de la Festa del Riu, la festa fluvial més antiga de Catalunya. Es van celebrar les clàssiques curses de muletes en diferents categories masculines i femenines, amb l'acompanyament de la Banda de l'Escola de Música i els Gegants Sirgadors de Móra d'Ebre.

La festa es va iniciar  amb la presentació de la nova beguda de la festa, anomenada Sirgador. És tracta del suau, la beguda morenca per excel·lència a base de cafè i gasosa, barrejada amb rom. Un cop feta la degustació, es va celebrar el IV Concurs de Sirgadors de l'Ebre, en què els cinc participants van estirar amb sirga una muleta de 1.000 quilos de pes. El guanyador va ser el jove miravetà Toni Gonzàlez, qui va fer el recorregut estipulat amb menys temps i va rebre un premi de 100 euros.  Els sirgadors concursants van lluir la vestimenta típica de l'època.

Seguidament es va fer una exhibició de rais al riu Ebre a càrrec dels Raiers de la Pobla de Segur. Van baixar pel riu Ebre des de Garcia i es van aturar durant uns minuts al moll de la Generalitat de Móra d'Ebre perquè el públic els pogués veure de prop. Després van continuar el seu recorregut per la façana fluvial de Móra d'Ebre fins al moll de Ginestar. Era la segona vegada en els últims 21 anys que els raiers pallaresos passaven per Móra d'Ebre, amb l'objectiu d'afermar els llaços d'agermanament entre sirgadors i raiers, dos tradicions fluvials catalanes ancestrals. En correspondència, els sirgadors de Móra d'Ebre assistiran a la Diada dels Raiers de 2015, on tocaran el corn marí amb l'acompanyament de la parella de gegants Els Sirgadors.

Quant a les curses de muletes, cal dir que en categoria infantil es va proclamar vencedora l'embarcació Garbinada (Móra d'Ebre). En les categories femenina i masculina absolutes la guanyadora fou la Marta (Flix).

La travessa del riu Ebre nadant se la va adjudicar el jove moranovenc Dani Marínez.

La Festa del Riu de Móra d'Ebre va comptar també amb una exhibició de llagut català, una exposició de fotografies antigues sobre la Festa del Riu i els seus elements tradicionals, com ara les muletes, i el llançament de melons i síndries al riu.

Molts dels assistents a la festa portaven lligat al coll el mocador típic de sirgador i anaven vestits amb camisa o samarreta blanca.

La festa va estar amenitzada per la Banda de l'Escola de Música i Dansa de Móra d'Ebre i els gegants de la Colla Gegantera.