Cercar en aquest blog

7/23/2014

LA PRIMERA EDICIÓ DEL SIRGA FESTIVAL DE FLIX FINALITZA AMB UN GRAN ÈXIT DE PÚBLIC I L’ORGANITZACIÓ FA UN BALANÇ POSITIU


Un concert de música acusmàtica a càrrec del col·lectiu francès Alcôme al Cinema de La Social de Flix, va cloure el passat diumenge 20 de juliol la primera edició del Festival Internacional de Música Contemporània i Patrimoni Local. Sirga-Músiques de Recerca i Patrimoni. Durant catorze dies, del 7 al 20 de juliol, Flix va acollir una vintena de concerts de música contemporània instrumental, electroacústica, acusmàtica, free jazz i experimentació sonora, a més de dos masters class i altres activitats com conferències o accions sonores. El festival també va programar concerts a Ascó, Tortosa i Barcelona i va aconseguir la implicació directa de més d'una setantena de músics provinents d'arreu del món, entre els quals destaquen noms com el del saxofonista suec, Mats Gustafsson, la pianista italiana Pina Napolitano, el compositor italià, Pierluigi Billone, el grup alemany, Ensemble Interface, el violinsta italià, Marco Fusi, o el saxofonista rapitenc Joan Martí Frasquier.

"Estem molt satisfets de com ha anat aquesta primera edició. Creiem que tot i que es tracta d'una proposta innovadora i que s'escapa dels circuits hegemònics, ha tingut una bona acollida per part del públic", ha manifestat Joan Bagés, un dels promotors del festival. "Creiem que hem assolit el nostre objectiu de fer possible un punt de trobada entre músics que ja tenen un reconeixement internacional i músics del territori i del país, de confrontar noves estètiques a un públic no avesat i, a l'hora, establir un diàleg amb el nostre entorn paisatgístic i patrimonial", ha afegit.

De fet, la majoria de concerts i activitats s'han desenvolupat en espais singulars com el Castell de Flix, l'església d'Ascó, o la Plaça de la Música de Flix. Entre els que més bona resposta del públic han tingut cal destacar l'acte de presentació del festival a Ca Don Ventura amb el saxo Juan Jiménez i el percussionista Antonio Moreno, amb obres de l'Associació Catalana de Compositors, el concert de la Banda Municipal de Benissanet i Mats Gustafsson a la Plaça Major, el concert dels dos clarinets baixos Luís Fernández Castelló i Alejandro Castillo al Refugi Antiaeri de Flix interpretant Pierluigi Billone. També tingueren molt bona rebuda l'Ensemble Interface i Marco Fusi a l'Església de Flix i els actes celebrats al Castell Nou dissabte dia 19, amb Ums'n'Jip i Joan Martí Frasquier, entre d'altres. Es calcula que un miler de persones hauran participat en alguna de les activitats del festival.

Tot això fa pensar que de cara l'any vinent hi haurà una nova edició del Sirga Festival i s'aconseguiran noves complicitats per fer-lo possible. Organitzat per l'Associació d'Amics del Jazz de la Ribera d'Ebre, l'Ajuntament de Flix i l'Associació Cultural La Cana, de patrimoni arqueològic, el Sirga Festival ha comptat enguany amb el suport de l'Ajuntament d'Ascó, el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, l'Antena Cultural Tortosa de la URV, el Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona a Tortosa i l'Associació Catalana de Compositors.