6/21/2007

Es lliura a la Junta Parroquial de Flix una pica baptismal trobada al Molí d’Oriol

Ahir al matí, Jaume Masip, regidor de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Flix, va fer lliurament a la Junta Parroquial de Flix d’una pica baptismal trobada durant les excavacions del Molí d’Oriol.

El molí, que data d’almenys del segle XVII, fa tres anys que s’està excavant. Conserva estructures de cinc premses de biga i lliura amb gairebé tots els elements de pedra auxiliars. En un dels extrems del solar hi ha dos trulls d’època més moderna els quals estan plens de runa. La pica baptismal a aparèixer durant la darrera campanya a la part superior d’uns d’aquests trulls. És previst que la neteja de runa del trull s’acabi durant la campanya d’aquest estiu.

A la pica baptismal hi ha la data de 1920 i és possible que sigui la que hi havia a l’església de Flix abans de la Guerra Civil. Es dóna el cas que durant el conflicte armat el temple va ser utilitzat com a mercat i es va omplir de terra -en part procedent de les excavacions dels refugis antiaeris-, fins al nivell del carrer. Quan es va treure aquesta terra es va dipositar al solar del Molí d’Oriol i és molt probable que així hi fes cap l’esmentada pila baptismal.

La pica està bastant deteriorada, sobretot a les vores. La intenció de la Junta Parroquial és intentar restaurar-la. De moment, ha tornat al seu lloc de procedència i és possible que algun veí del poble la reconegui, podent aportar més informació.